SNSPA l-a numit Doctor Honoris Causa pe Frederick Kempe, CEO Atlantic Council. Mesajul transmis de George Maior

Luni, 30 iunie 2025, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a conferit înalta distincție de Doctor Honoris Causa domnului Frederick Kempe, președinte și director executiv al Atlantic Council, una dintre cele mai influente organizații de tip think-tank din SUA și partener instituțional al SNSPA.
Filip Stan
30 iun. 2025, 19:19
SNSPA l-a numit Doctor Honoris Causa pe Frederick Kempe, CEO Atlantic Council. Mesajul transmis de George Maior

Ceremonia s-a desfășurat în prezența reprezentanților Atlantic Council, membrilor comunității academice de la SNSPA, precum și a numeroși oficiali de rang înalt, diplomați, experți în relații internaționale și securitate.

Evenimentul a fost deschis de rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, care a punctat importanța colaborării cu lideri globali în domeniul politicilor internaționale:

„Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Excelenței Sale Frederick Kempe, SNSPA onorează nu doar un lider remarcabil în domeniul jurnalismului internațional și al analizei geopolitice, ci și un promotor al valorilor democratice și al cooperării între Europa și Statele Unite. Distincția reflectă angajamentul nostru constant pentru conectarea mediului academic românesc la dezbaterile globale, inițiativele strategice relevante și comunitățile internaționale de expertiză. Prin colaborarea cu parteneri de talia Atlantic Council, SNSPA contribuie activ la modernizarea și internaționalizarea învățământului superior românesc.”.

În timpul ceremoniei, prof. univ. dr. George Cristian Maior, Ambasadorul României în Regatul Hașemit al Iordaniei, fost Ambasador al României în Statele Unite și profesor SNSPA, a susținut discursul de laudatio. Acesta a subliniat contribuția lui Frederick Kempe la consolidarea cooperării strategice dintre România și SUA, subliniind rolul său esențial în promovarea dialogului transatlantic.

Laudatio-ul a scos în evidență dimensiunea profesională a activității domnului Kempe, viziunea strategică, echilibrul în analiza geopolitică și angajamentul față de valorile democratice.

De asemenea, prof. univ. dr. George Cristian Maior a explicat că relația privilegiată dintre România și Statele Unite are nevoie de voci precum cea a lui Frederick Kempe, care, prin expertiză și credibilitate, pot construi punți solide între națiuni, contribuind la articularea unei viziuni comune asupra securității, stabilității și cooperării internaționale.

Invitații speciali ai cremoniei — Luminița Odobescu, Consilier Prezidențial și fost Ministru al Afacerilor Externe; prof. univ. dr. Ioan Mircea Pașcu, fost vicepreședinte al Parlamentului European, fost Ministru al Apărării și profesor SNSPA; și Alex Șerban, Senior Advisor în cadrul Biroului din România al Atlantic Council, — au lăudat parcursul profesional și contribuțiile remarcabile ale domnului Frederick Kempe.

Mesajele transmise de Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, și de E.S. Dan-Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, au subliniat rolul cheie al liderilor de opinie, precum Frederick Kempe, în consolidarea relației transatlantice și au evidențiat importanța colaborării între universitățile românești și centrele de excelență internațională, precum Atlantic Council.

După momentul acordării diplomei de Doctor Honoris Causa, Frederick Kempe a mulțumit pentru onoarea acordată de Senatul SNSPA și a susținut Lectio prima, prima sa prelegere în calitate de membru al comunității academice a SNSPA. Acesta a abordat teme actuale legate de securitatea internațională și dinamica relațiilor geopolitice, oferind, totodată, o prezentare a volumului său „Berlin 1961. Kennedy, Hrușciov și cel mai periculos loc din lume”, bestseller New York Times, lansat în România pe 27 iunie 2025, în Aula Academiei Române.

Președinte și CEO al Atlantic Council din 2007, Frederick Kempe a contribuit decisiv la transformarea organizației într-un actor global în domeniul relațiilor internaționale și al securității. Sub conducerea sa, Atlantic Council a înregistrat o creștere fulminantă în dimensiune, expertiză și influență, extinzându-și activitatea prin centre regionale pe întreg globul.

Înainte de preluarea conducerii Atlantic Council, Frederick Kempe a avut o carieră de peste 25 de ani ca jurnalist și editor la publicația Wall Street Journal, unde a deținut funcții de conducere și a fost corespondent internațional. A fost, de altfel, cel mai longeviv editor și editor asociat al Wall Street Journal Europe, coordonând operațiunile editoriale ale ziarului în Europa și Orientul Mijlociu. A lucrat în redacții importante din Londra, Viena și Berlin, relatând despre evenimente istorice precum unificarea Germaniei, destrămarea Uniunii Sovietice, venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov, conflictele din Afganistan, Irak, Liban și Panama. Considerat una dintre cele mai influente voci din spațiul euro-atlantic, Frederick Kempe este autorul a patru cărți, inclusiv celebrul “Berlin 1961. Kennedy, Hrusciov si cel mai periculos loc din lume”, devenit bestseller New York Times și tradus în 13 limbi. Pentru activitatea sa, a fost decorat de președinții Poloniei și Germaniei, precum și de Regele Carl XVI Gustaf al Suediei.

Distincția acordată lui Frederick Kempe reflectă și colaborarea de peste 20 de ani dintre SNSPA și Atlantic Council, concretizată prin cercetări comune, analize și propuneri de politici publice, precum și prin organizarea unor evenimente de impact, cum ar fi Bucharest Security Conference (BSC), una dintre cele mai importante conferințe internaționale din România, sau Summitul Inițiativei celor Trei Mări (2018).

Această colaborare a căpătat o nouă dimensiune în urmă cu patru ani, prin semnarea unui acord de parteneriat multianual între cele două instituţii, care vizează consolidarea relației strategice dintre Europa și SUA și creșterea securității și stabilității în regiunea Mării Negre.

Cu ocazia acestui parteneriat, în anul 2022 a fost lansat un task force, axat pe securitatea regiunii Mării Negre, format din experți SNSPA și Atlantic Council, care elaborează recomandări privind combaterea amenințărilor hibride și consolidarea securității alături de aliații NATO. La finalul anului 2023, echipa de experți ai Atlantic Council a publicat “A Security Strategy for the Black Sea”, raport realizat cu sprijinul SNSPA.

Prin astfel de inițiative, SNSPA își reafirmă angajamentul de a sprijini valorile democratice, securitatea regională și cooperarea internațională. Parteneriatele strategice, precum cel cu Atlantic Council, rămân o prioritate în eforturile instituției de a pregăti liderii de mâine pentru provocările globale ale secolului al XXI-lea.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu pensiile în România. Mii de pensionari sunt CONFUZI
Spynews
Câte kilograme a luat Roxana Nemeș de când a rămas însărcinată! Vedeta a dezvăluit cum decurge sarcina ei | FOTO
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat, de fapt, după ce Elena Udrea a fost dusă de urgență la spital. Tensiuni între Adrian Alexandrov și Penitenciarul Târgșor
Capital.ro
Decizie radicală luată de Călin Georgescu! Acum s-a aflat ce a făcut fostul candidat la prezidențiale
Playtech.ro
Ce faci dacă ai accident cu mașina în altă țară. Ce obligații ai, cum completezi constatarea și cine te despăgubește
DailyBusiness
Fructele românești, pe cale de DISPARIȚIE! Înghețul le-a distrus!
Adevarul
Cum se circula pe Transalpina acum 90 de ani: „Cotește nesfârșit și la fiecare pas se izbește de marginea unui gol fără fund”
wowbiz.ro
Adrian Alexandrov a făcut anunțul despre Elena Udrea, la scurt timp după ce s-a aflat că ar putea fi eliberată condiționat. Ce s-a întâmplat la spital: „Din nefericire, după ce am plecat de la ea, de la vizită...”
Spynews
Răsturnare de situație! Tragedia aviatică din India, cu 260 de morți, ar fi fost provocată! Se ia în calcul, oficial, ipoteza unui sabotaj
Spynews
Prima reacție a lui Cezar Ouatu, după ce a apărut în presă că s-ar fi despărțit de logodnică! Declarații exclusive
Evz.ro
Plan istoric. România, legată prin autostrăzi de Germania și Marea Neagră
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
A murit fostul soț al Irinei Loghin! Acesta s-a stins din viață la 89 de ani
Cancan.ro
BREAKING | A murit Mihai Leu
Playsport.ro
Ce pensie mai iei după reținerea CASS, dacă ai acum 4.500 lei. Calcul complet
Capital.ro
Plata pensiilor și salariilor, în pericol? A fost tras semnalul de alarmă: E deja prea mult...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Tragedie uriașă: 18 fete au murit într-un accident de microbuz
Tabelul karmic: află care este karma ta în funcţie de anul în care te-ai născut
MediaFlux
Vestea CRUNTĂ a serii. A murit marele campion Mihai Leu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor