În contextul în care din ce în ce mai multe companii încearcă să-și micșoreze costurile, România pierde investitori străini importanți. Cea mai recentă retragere de pe piață este cea a grupului American Axle & Manufacturing Holdings. Compania americană a luat decizia de a închide fabrica pe care o deținea la Brașov, după doar câțiva ani de la inaugurare.
În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți investitori străini au luat decizia de a se retrage de pe piața locală din România, printre aceștia regăsindu-se și compania American Axle & Manufacturing Holdings, care a anunțat recent că va închide fabrica Tekfor din Brașov, unde muncesc în jur de 60 de persoane.
Citește și: Sfârșitul unei ere industriale în România. O fabrică veche de peste 100 de ani dispare din peisajul urban
Tekfor este un furnizor german de componente de precizie pentru industria auto, intrând în portofoliul americanilor de la AAM în 2022. Asta, în urma unei tranzacții evaluare la 125 de milioane de euro. Reprezentanții au explicat că decizia închiderii fabricii din Brașov a venit în urma unei analize interne care a scos la iveală faptul că aceasta nu mai poate asigura decât o rentabilitate cu posibilități de creștere scăzute.
„Grupul AAM a decis să închidă fabrica Tekfor Brașov din Brașov, România. Această decizie a venit în urma unui studiu detaliat, efectuat la nivelul AAM, care a constatat o rentabilitate și posibilități de creștere scăzute ale fabricii.
Pentru a asigura viabilitatea și sustenabilitatea afacerii Grupului AAM în regiune, compania a încetat operațiunile la fabrica Tekfor Brașov și a consolidat restul afacerii prin intermediul fabricilor Grupului AAM din Rotenburg și Hausach (Germania).
Aceasta a fost o decizie dificilă, dar necesară, având în vedere provocările comerciale cu care se confruntă Tekfor Brașov. AAM apreciază sincer contribuțiile și angajamentul demonstrat de toți angajații acestei fabrici”, a spus Matt Kuta, vicepreședintele AAM, responsabil pentru operațiunile din Europa, conform Profit.ro.
În urmă cu un an, Tekfor Brașov a avut afaceri în valoare de 53,2 milioane de lei, în creștere cu 5% față de 2023. Totuși, compania a înregistrat o pierdere de 10,2 milioane de lei, de la un profit net de aproximativ 1 milion de lei în anul precedent.
Grupul a deschis fabrica de la Ghimbav, județul Brașov, în 2021, scopul principal fiind creșterea numărului de angajați de la 23 la 60.
Unitatea din România era cea de-a patra din Europa, dar prima de pe bătrânul continent, în afara Germaniei, pe care Tekfor o deținea. În Germania, firma deține fabrici la Hausach, Rotenburg și Schmölln. Mai mult, există unități de producție și în Brazilia, Mexic și în Statele Unite ale Americii.
„Au existat mai multe motive pentru care am ales Brașovul drept locație. Pentru noi a fost important să ne apropiem cu producția anumitor piese de clienții noștri din Europa de Est. Locația din Brașov este modernă și atractivă nu doar din motive de costuri. Diversificarea regională în România ne ajută de asemenea, să ne consolidăm competitivitatea internațională pe termen lung”, spuneau atunci reprezentanții grupului Tekfor.
În 2022, American Axle & Manufacturing Holdings a achiziționat compania germană Tkfor Group pentru 125 de milioane de euro. AAM deține aproape 80 de unități în 17 țări.