Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că derulează mai multe programe strategice de apărare antiaeriană, printre care participarea la inițiativa europeană de achiziție comună a sistemelor portabile Mistral 3.
MApN arată că România este implicată activ în pregătirea apărării naționale în cazul unui eventual război, prin intermediul marilor programe de înzestrare SHORAD-VSHORAD, MANPAD și Mistral 3.
SHORAD-VSHORAD este cel mai avansat program dintre acestea. Aprobat în 2020, el vizează achiziția de sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro, iar semnarea contractului este iminentă.
MANPAD, dedicat achiziției de sisteme portabile de apărare aeriană și aprobat în 2022, are o valoare de peste 700 de milioane de euro. Banii necesari ar putea fi atrași prin programul EDIRPA, un mecanism al Uniunii Europene care sprijină înzestrarea comună a statelor membre, iar fondurile nu vor fi rambursabile.
„Programul MANPAD reprezintă o investiţie strategică în securitatea României, contribuind la consolidarea apărării comune europene. Acesta poate beneficia de finanţare parţială nerambursabilă prin Instrumentul pentru Consolidarea Industriei Europene de Apărare prin Achiziţii Publice în Comun (EDIRPA), ceea ce înseamnă că o parte din costuri pot fi acoperite de Uniunea Europeană”, arată MApN.
În paralel, țara noastră s-a alăturat Inițiativei Europene de Achiziție Comună a sistemelor Mistral 3, împreună cu alte opt state europene. Rachetele sol-aer Mistral 3, fabricate în Franța de compania MBDA, sunt printre cele mai performante la nivel tactic. Negocierile privind termenele și condițiile achiziției sunt în curs, transmite Digi24.
MApN precizează că programele contribuie atât la consolidarea capacității de apărare a țării noastre, dar și la interoperabilitatea cu sistemele NATO și UE.