Calendar ortodox iulie 2025. Această perioadă include sărbători religioase importante pentru creștini, dar și zile legale libere, în care nu se lucrează.
Principalele sărbători din calendarul ortodox al lunii iulie 2025 le oferă credincioșilor momente dedicate rugăciunii și reflecției spirituale. Simboluri precum crucea roșie, albastră sau neagră marchează zilele cu însemnătate, iar tradiția ortodoxă indică perioadele în care nu se lucrează.
Citește și: Părintele Vasile Ioana a dezvăluit orele exacte la care nu este păcat să speli la mașină duminica
Luna iulie aduce o serie de sărbători ortodoxe importante, încărcate de tradiție și importanță spirituală pentru credincioși. Iată care sunt cele mai importante:
Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț – 9 iulie
Această icoană a Maicii Domnului este recunoscută drept cea mai veche și mai valoroasă din România, fiind celebră în întreaga lume ca făcătoare de minuni. De mai bine de 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a fost un simbol puternic care a întărit credința creștin-ortodoxă în rândul conducătorilor, monarhilor și credincioșilor români, notează doxologia.ro.
Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” face parte din patrimoniul Mănăstirii Neamț de peste șase secole. Aceasta datează din anul 665 și a fost pictată în Lida, fiind dăruită domnitorului Alexandru cel Bun de către împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul.
Potrivit tradiției și unor însemnări vechi, icoana este o copie a celei despre care se spune că a fost pictată miraculos pe un stâlp al bisericii din Lida, un oraș din Israel.
Soborul Sfântului Arhanghel Gavril – 13 iulie
Sfântul Arhanghel Gavril este prăznuit în trei zile importante: pe 26 martie, imediat după Buna Vestire, pe 8 noiembrie, când este sărbătorit Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și pe 13 iulie, când sunt pomenite toate minunile săvârșite de acesta. Sărbătoarea de pe 13 iulie își are originea în secolul al IX-lea.
În icoane, Sfântul Arhanghel Gavril este reprezentat în veșminte sacerdotale, ținând în mână fie un crin, simbol al veștii bune, fie o sferă cu semnele lui Hristos, arătând astfel că el este mesagerul mântuirii pentru întreaga omenire.
Sfântul Proroc Ilie – 20 iulie
La mijlocul verii, pe data de 20 iulie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, o sărbătoare adesea însoțită de fenomene meteo puternice, precum tunete, fulgere și ploi torențiale, reflectând legătura sa cu cerurile.
Ilie este unul dintre cei mai importanți proroci biblici, recunoscut în iudaism, creștinism și islam. El este singurul căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”. Considerat continuator al monoteismului și precusor al celei de-a doua veniri a lui Hristos, Ilie reprezintă o figură emblematică, simbol al rugăciunii și al vieții pustnicești.
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon – 27 iulie
Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii. Adesea, acesta este numit „doctor fără de arginți”, arătrându-se că el nu a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea obține singur. Sfântul Pantelimon este, de asemenea, considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor.
În luna iulie, în calendarul ortodox, zilele notate cu cruce roșie reprezintă cele mai importante sărbători din an, cu însemnătate profundă atât liturgică, cât și spirituală. Acestea sunt: 20 iulie (duminică) – Sfântul Ilie și 27 iulie (duminică) – Sfantul Mucenic Pantelimon.