Premierul Ilie Bolojan urmează să anunțe pachetul fiscal al măsurilor de austeritate, după ce liderii Coaliției au discutat, luni, despre ce reduceri de cheltuieli trebuie făcute pentru oprirea creșterii deficitului bugetar.
Printre acestea, introducerea CASS de 10% pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, deci scăderea pensiei cu 10% din ce depășește 3.000 de lei, precum și majorarea cotei generale de TVA la 21%.
Citește și : Ce se întâmplă cu salariile și pensiile în iulie 2025. Anunț de la Ministrul Finanțelor despre banii românilor
Guvernul Ilie Bolojan are mai multe scenarii de austeritate, însă urmează ca miercuri sau joi să fie luată o decizie politică în legătură cu pachetul de măsuri fiscale de austeritate.
„Urmează măsurile fiscale. Mâine sau poimâine se termină negocierile cu investitorii și atunci vom ieși cu pachetul fiscal. Și acum se discută cu ei, la finanțatori mă refer, adică la Comisie și agențiile de rating”, a declarat marți vicepremierul Dragoș Anastasiu.
Ce măsuri intenționează să ia guvernul Ilie Bolojan
Dragoș Anastasiu, vicepremier în Guvernul Ilie Bolojan, susține că miercuri sau joi va fi asumat pachetul de măsuri fiscale, numit de el „un pachet mai larg, o ordonanță trenuleț”.
„Urmează măsurile fiscale. Mâine sau poimâine se termină negocierile cu investitorii și atunci vom ieși cu pachetul fiscal. Și acum se discută cu ei, la finanțatori mă refer, adică la Comisie și agențiile de rating.
Așteptăm mâine pachetul fiscal, un pachet mai larg, o ordonanță trenuleț. Cred că mâine va fi decizia finală și veți vedea atunci cu ce ieșim! Din păcate, cu puțin timp de consultare, pentru că avem puțin timp. Pe 7 iulie trebuie să avem un pachet trecut prin legiferare. Noi, dacă nu avem acest pachet trecut într-o formă sau alta, vine vara, ne ducem în septembrie–octombrie, iar în această perioadă agențiile de rating vin în România și nu scapăm de cel mai crunt scenariu: scăderea ratingului”, a spus Dragoş Anastastiu, la Digi 24.
Citește și : Bani de la stat pentru plata facturilor. Ce categorii de români beneficiază de carduri de energie
Practic, vor fi economisiți 30 de miliarde de lei pentru a evita scăderea ratingului suveran de țară, care poate face extrem de dificilă contractarea de împrumuturi la dobânzi bune.
„Ca să nu intrăm în junk până la finalul anului, trebuie să economisim 30 de miliarde lei. 10 miliarde economisim din regândirea și prioritizarea investițiilor de care statul are nevoie, dar unde nu e neapărat nevoie, poate un stadion, o pistă, reducem acest pachet. 10 miliarde din ajustarea taxelor, exemplu CASS pe pensii, și 10 miliarde din reducerea cheltuielilor.
Noi nu o să ajungem în junk. Ăsta este obiectivul guvernului. Stăm în fața românilor și le spunem: știm că e complicat pentru o ființă umană să dea sau să i se ia ceva. Fie că vorbim de elevi, studenți, sindicaliști. Nu e că nu ne dăm seama cât de complicat este pentru fiecare să intrăm în acest dialog de reduceri. Niciun politician nu își dorește să intre într-un mandat cu tăieri”, a adăugat vicepremierul.