ONG-urile, cultele și partidele politice vor fi obligate să folosească e-Factura începând cu 1 iulie 2025, după ce au fost scutite de această obligație între 1 iulie 2024 și 30 iunie 2025.
Excepțiile de la folosirea sistemului, prin care asociațiile, fundațiile, alte asociații fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice și cultele, ce nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, au scăpat temporar de obligația de a o utiliza, stabilite prin OUG 69/202, au expirat la 1 iulie 2025.
Citește și : Moneda de 2 euro care a ajuns să valoreze o avere. Detaliul care o face extrem de prețioasă
„Asociațiile și fundațiile constituite în baza Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (…), alte asociații fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 (…), nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025”, scria în ordonanță, arată avocatnet.
Entitățile au putut să opteze, totuși, pentru factura electronică, caz în care trebuiau să fie înscrise în Registrul e-Factura opțional, începând cu luna următoare celei în care s-a exercitat opțiunea. Dacă încep să desfășoare activități economice după 30 iunie 2025, entitățile trebuie să se înregistreze în avans în Registrul e-Factura obligatoriu (acest lucru se face în trei zile lucrătoare de la data solicitării.
Cele care derulează activități economice trebuiau să se înregistreze, până la 1 iulie 2025, în Registrul e-Factura obligatoriu, dacă nu cumva au optat între timp pentru folosirea sistemului.
Printre cei exceptați de la folosirea e-Factura s-au numărat agricultorii persoane fizice care aplică regimul lor special de TVA, precum și institutele sau centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României. Guvernul a prelungit scutirea pentru aceștia, astfel că obligația folosirii sale intervine abia în octombrie 2025.