Marți, țara s-a confruntat cu temperaturi record, 16 departamente, inclusiv Parisul, fiind plasate sub cod roșu (cel mai înalt nivel). În sudul și centrul Franței s-au înregistrat temperaturi ce au depășit 41 de grade Celsius, iar la Paris s-au atins 38 de grade. Anumite regiuni au raportat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în luna iulie. Deși miercuri, alerta roșie se mai aplică doar în patru departamente, temperaturile prognozate rămân ridicate, ajungând la 39 de grade Celsius. Din cauza riscurilor, unele școli au fost închise până joi, când se estimează o ușoară răcire a vremii.
Vezi și Meteorologii anunță „tsunami” de caniculă în România! Când vor reveni temperaturile la normal
Și în Germania vecină, autoritățile meteorologice au avertizat că țara se va confrunta cu cea mai fierbinte zi a anului, cu maxime ce pot atinge 40 de grade Celsius.
În Spania, căldura extremă a favorizat izbucnirea unui incendiu de proporții într-o zonă agricolă din Catalonia, în apropierea orașului Coscó. Flăcările au dus la moartea unui fermier și a unui angajat al acestuia, care au fost surprinși de foc în interiorul unui vehicul și nu au mai reușit să se salveze, în ciuda apelului la serviciul de urgență.
Incendiul a mistuit peste 5.000 de hectare de teren agricol, în timp ce autoritățile au mobilizat sute de pompieri pentru a controla focul. În jur de 20.000 de locuitori au fost sfătuiți să rămână în case, iar unii au fost evacuați preventiv.
Focul, alimentat de vântul puternic, s-a extins cu rapiditate de până la 30 km/h. Un nor dens de fum și cenușă, înalt de 14 kilometri, s-a format și a ajuns până în orașul Lleida, aflat la circa 60 km distanță. Ulterior, brigada de pompieri a anunțat că incendiul a fost lichidat.
Și în Elveția, impactul caniculei s-a resimțit inclusiv în sectorul energetic. Unul dintre reactoarele centralei nucleare Beznau a fost oprit, iar cel de-al doilea funcționează la doar jumătate din capacitate. Decizia a fost luată din cauza temperaturii ridicate a apei râului Aare, utilizată pentru răcirea sistemelor centralei.
Citește și Avertizare meteo. Un nou val de căldură în România. Se anunță caniculă și disconfort termic ridicat
Compania Axpo, care operează instalația, a explicat că măsura este necesară pentru a preveni supraîncălzirea apei returnate în râu, care ar putea afecta grav ecosistemul local. Reactoarele Beznau, în funcțiune din 1969 și 1971, sunt printre cele mai vechi din lume care încă operează.