În cazul aparatului de aer condiționat, lucrurile sunt pe cât de simple, pe atât de clare: cu cât îl folosești mai mult, cu atât vei avea o factură mai mare a consumului de energie electrică. Pentru cuptorul cu microunde, nu se pune problema utilizării pe o durată lungă.
Și totuși, există o situație care încadrează acest aparat electrocasnic în categoria ”vampirilor” energetici ai locuinței. Este vorba despre folosirea funcției de decongelare. Odată apăsat frecvent butonul acestei funcții, e sigur că acest lucru se va vedea, peste o lună, în factura de curent.
E drept, funcția de decongelare este una extrem de utilă, oferită de majoritatea cuptoarelor cu microunde. În mod normal, dezghețarea unui aliment poate dura câteva ore, în timp ce cuptorul cu microunde micșorează durata operațiunii la doar câteva minute. Prețul acestui avantaj oferit de cuptorul cu microunde? Un consum considerabil de energie electrică, pe care, evident, îl poți evita dacă nu abuzezi de această funcție.
Mărirea facturii la curent nu este singura problemă pe care o poate provoca funcția de decongelare a cuptorului cu microunde.
Astfel, dacă folosești cuptorul cu microunde pentru a decongela carne, este important de știut că bacteriile conținute în acest aliment se pot răspândi mult mai ușor. De asemenea, procesul de decongelare în cuptorul cu microunde poate determina pierderea unei cantități semnificative de apă din carne. Urmarea? Atunci când este gătită, carnea devine uscată și lipsită de savoare.
Evident, în cazuri de urgență, se poate utiliza cuptorul cu microunde pentru a decongela carnea. Metoda ideală în acest scop este însă alta, și anume o scoți carnea din congelator cu o seară înainte de a o găti și să o lași să se dezghețe în frigider. În acest mod, carnea va ajunge treptat la temperatura dorită, evitându-se riscul răspândirii bacteriilor sau al evaporării apei din carne. O altă opțiune mai rapidă este să pui carnea într-un vas cu apă rece și să o lași acolo pentru câteva ore, notează realitatea.