Pensionarii vor trebui să plătească CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate). Este vorba despre cei cu pensii de peste 3.000 de lei, măsura fiind inclusă în proiectul măsurilor dure pe care vrea să le ia guvernul, cu scopul de a resuscita bugetul de stat.
”Se propune instituirea unui mecanism de colectare a contribuției de asigurări sociale de sănătate de la persoanele fizice care realizează venituri din pensii peste un anumit plafon, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază, respectiv pensie bazată pe contribuția la sistemul public de pensii, pensie prevăzută de legi speciale (pensie de serviciu), pensie rezultată ca urmare a aderării și contribuției la un sistem de pensii administrate privat sau la sisteme de pensii facultative.
Măsura fiscală se aplică în mod coerent și unitar tuturor categoriilor de pensionari, cu respectarea principiilor fiscalității privind justețea impunerii și echitatea fiscală, potrivit căruia impozitele și taxele reglementate se bazează pe asigurarea ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil este stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcție de mărimea veniturilor sau a proprietăților acestuia.
Astfel, se propune eliminarea facilității de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, pentru partea ce depășeste suma lunară de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.
În cazul veniturilor din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă partea ce depășeste suma lunară de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, prevede proiectul măsurilor fiscale.
Ministrul Muncii, Florin Manole, a făcut, joi, precizări extrem de importante despre cât vor avea de plătit, drept CASS, pensionarii.
Manole a dat câteva exemple de calcule, pornind de la faptul că CASS reprezintă 10 la sută din venituri. Potrivit ministrului Muncii, seniorii vizați de măsura plății CASS vor avea de dat, lunar, sume ce variază între 10 lei și 1.200 de lei.
”Un pensionar care are o pensie de 3.100 de lei o să aibă sarcină în plus (CASS – n.r.) de 10 lei și, la o altă extremă, un pensionar care are o pensie în plată de 15.000 de lei va avea 1.200 de lei de plătit la CASS”, a spus Manole.
Exemplele furnizate de ministrul Muncii au evidențiat modul de calcul al CASS, în care contribuția de 10 la sută se referă strict la suma ce depășește plafonul de 3.000 de lei.
Astfel, la o pensie de 15.000 de lei pe lună, plafonul este depășit cu 12.000 de lei, ceea ce înseamnă o contribuție la sănătate de 10 la sută din 12.000 de lei, adică 1.200 de lei pe lună.
Vor avea de plătit CASS peste 1,72 milioane de seniori.
Florin Manole a precizat și numărul seniorilor care nu vor fi afectați de această măsură. ”2.911.000 de pensionari nu vor avea de plătit niciun leu în plus cu ocazia acestei modificări legislative”, a precizat el.
Pe de altă parte, ministrul Muncii a mai precizat, tot legat de pensii, că valoarea punctului de referință, până la sfârșitul anului următor, nu va fi actualizată cu rata inflației.
Altfel spus, pensiile vor fi înghețate, iar la fel se va întâmpla cu salariile bugetarilor, după cum anunțase, încă de miercuri, premierul Ilie Bolojan.
”Pensiile și salariile din sectorul public să rămână plafonate. A fost o majorare foarte mare în 2024, de peste 20 la sută în cazul salariilor, de peste 30 la sută în cadrul pensiilor, pe care nu o mai putem suporta ca nivel de indexare”, a spus prim-ministrul.
Citește și COD RUTIER modificat la Senat. Ce se întâmplă cu permisele şoferilor de peste 70 de ani