Calendar ortodox 6 iulie 2025. Sfantul Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfantului Antonie cel Mare. A primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, a scoate duhurile rele si a invia mortii. Sfantul Sisoe s-a nevoit in pustia Egiptului vreme de 72 de ani. Cuviosul Sisoe postea atat de mult, incat ajungea sa nu manance nimic timp de mai multe zile, scrie crestinortodox.ro.
Intr-una din zile, un om se indrepta cu fiul sau spre chilia Sfantului Sisoe pentru a lua binecuvantare. Pe drum, copilul muri, insa tatal, fara a se tulbura si-a continuat drumul pana la batranul Sisoe. A intrat in chilia acestuia cu fiul sau in brate. A cazut la pamant pentru a fi binecuvantat. Dupa acest gest, tatal s-a ridicat, lasandu-l pe copil la picioarele Sfantului Sisoe.
Batranul, necunoscand ca fiul acestuia este mort, i-a spus:
– Ridica-te si du-te afara!
Dupa ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat si a iesit. In urma acestei minuni, tatal i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul sau, iar batranul i-a spus sa nu vesteasca nimanui despre cele petrecute pana la moartea sa.
Cuviosul Sisoe a trecut la cele vesnice in anul 429.
Citeşte şi: RUGĂCIUNEA care aduce LINIȘTE și SPALĂ păcatul. Cuvintele care ÎNALȚĂ sufletul și CURĂȚĂ mintea
Un frate l-a intrebat pe avva Sisoe: „Daca suntem intr-o calatorie si calauza ne rataceste, trebuie sa-i atragem luarea-aminte?“. Batranul zice: „Nu“. Fratele intreaba: „Sa-l lasam atunci sa ne rataceasca?“. Batranul zice: „Dar ce sa faceti, sa luati un ciomag si sa-l bateti? Eu am cunoscut cativa frati care calatoreau sprin pustiut si calauza lor i-a ratacit, noaptea. Erau doisprezece si toti stiau ca s-au ratacit si fiecare se lupta cu sine, ca sa nu spuna. Cand s-a facut ziua, calauza si-a dat seama ca au gresit drumul si le-a zis: «Iertati-ma, ne-am ratacit». Toti i-au zis: «Stiam, dar am tacut». El a fost uluit si le-a zis: «Fratii se stapanesc pana la moarte, ca sa nu vorbeasca». Si L-a slavit pe Dumnezeu. Bucata de drum pe care o ratacisera era de douasprezece mile“.
Glasul 1
Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Sisoe; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Glasul 4
Arătatu-Te-ai astăzi…
Sihăstrind, înger pe pământ te-ai arătat, luminând, cuvioase, gândurile credincioşilor cu dumnezeieşti semne totdeauna. Pentru aceasta, pe tine, Sfinte Sisoe, cu credinţă te cinstim.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Parintelui arhimandrit Dometie Manolache, cu titulatura: Sfantul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Ramet, cu cinstire in ziua de 6 iulie. Moastele Sfantului Dometie cel Milostiv de la Ramet au fost deshumate marti, 18 martie 2025, in cadrul unei slujbe speciale oficiate de Mitropolitul Laurentiu al Ardealului si Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei.
Parintele Dometie Manolache a fost unul dintre marii parinti duhovnici ai secolului trecut, pe care i-a dat lumii tara noastra. Nascut in ziua de 15 octombrie 1924, intr-un sat din judetul Buzau, si trecut la cele vesnice in ziua de 6 iulie 1975, parintele Dometie a ramas in evlavia credinciosilor drept „duhovnicul sfant de la Ramet”. La randul sau, parintele Dumitru Staniloae, referindu-se la parintele Dometie, l-a numit drept „un erou al credintei, un suflet de mare sfintenie si puritate”.