Trei turiști străini au fost atacați de urși pe Transfăgărăşan în ultima perioadă, printre care o femeie în vârstă de 74 de ani din Spania, care s-a ales cu brațul zdrobit după ce l-a scos pe geamul mașinii ca să facă o poză. Un alt caz este cel al unui polonez în vârstă de 77 de ani, care s-a oprit pentru a hrăni o ursoaică! Animalul a spart geamul mașinii și l-a atacat! De asemenea, un motociclist italian și-a pierdut viața după ce a coborât să hrănească un urs.
Cu toate acestea, o agenție românească promovează excursii de o zi pe Transfăgărășan, incluzând în itinerar întâlniri cu „urșii bruni sălbatici ai României”. Anunțul publicat pe o platformă internațională sugerează o experiență de neuitat: drumul spectaculos prin munți, vizitarea cetății Poenari, peisaje impresionante, dar și apropierea periculoasă de animale sălbatice. Prețul unei astfel de excursii pe Transfăgărăşan este de aproximativ 50 de euro de persoană (circa 248 de lei). Compania oferă transport cu aer condiționat și ghizi vorbitori de limba engleză, dar nu avertizează clar asupra riscurilor implicate de apropierea de urși sau de hrănirea lor.
„Intrați în tărâmul unuia dintre cele mai pitorești drumuri montane din Europa într-o excursie de o zi pe Drumul Transfăgărășan. Pe parcurs, aprofundați întâlnirea cu Urșii Bruni Sălbatici ai României. Setați scena pentru imagini fantastice trecând pe lângă fortăreața originală a lui Dracula, cetatea Poenari. Ajungeți în vârful Carpaților și respirați aerul curat de munte în timp ce admirați priveliștile din Transilvania. Bucurați-vă de fiecare oprire cu vederi fantastice și povești spuse de ghidul dumneavoastră”, se arată în anunțul de promovare.
Anul trecut, turiștii care nu au văzut urși s-au declarat dezamăgiți. Ghidul le-a explicat atunci că autoritățile luaseră măsuri de reducere a populației de urși prin împușcarea a circa 600 de exemplare: „Nu vă așteptați să vedeți urși, pentru că, după cum ne-a spus ghidul, recent au fost omorâți 600 pentru a controla suprapopularea, iar acum oamenii sunt amendați dacă îi hrănesc. Ne-a spus că el rar mai vede urși în ultima vreme. A fost dezamăgitor din acest punct de vedere, dar peisajele minunate fac ca excursia să merite oricum”.
Situația s-a schimbat în acest an, iar urșii au reapărut pe Transfăgărăşan. Un turist entuziasmat nota recent: „Julian a fost un ghid grozav, foarte atent și grijuliu. Prânzul și opririle pentru odihnă au fost foarte bune. Am văzut o mulțime de urși, inclusiv pui”.