Premierul Ilie Bolojan a explicat marţi seară decizia de plafonare a sporurilor acordate în exces în unele ministere, unde salariile ajunseseră la niveluri „optimizate” care depășeau chiar veniturile miniștrilor. Măsurile vizează eliminarea așa-numitelor „sporuri în cascadă”, aplicate unele peste altele, fără o justificare reală legată de performanță sau eficiență.
„Prin aceste măsuri am plafonat niște sporuri care se aplicau în cascadă”, a declarat Bolojan, explicând că situația era scăpată de sub control în anumite instituții, în special la Ministerul Fondurilor Europene, unde „peste 2.000 de angajați și-au impus în salariu un stimulent de fonduri europene de 50%, apoi un spor de 45%, și peste acestea încă un spor de condiții vătămătoare de 15%”.
Astfel, un funcționar de execuție ajunsese să câștige net 13.400 de lei, iar un director – 21.500 de lei. „Nu mai puteam continua așa. După această corecție, nu vor mai lua 13.400, ci 10.500 de lei net – adică oricum peste 2.000 de euro – și trebuie să-și facă datoria”, a subliniat premierul la Digi 24.
Acesta a subliniat că măsura nu vizează doar patru ministere, ci va fi extinsă și în companiile de stat sau alte structuri publice unde sistemul de salarizare „a fost scăpat de sub control”. Potrivit lui Bolojan, „în multe locuri, corectarea nu poate fi făcută de pe o zi pe alta”, din cauza contractelor colective de muncă sau a contractelor de management deja în vigoare, însă procesul de reformă este deja în curs.
În același context, premierul a explicat de ce nu au fost acceptate amendamentele venite din Parlament: „Dacă acceptam toate amendamentele, în fapt, acest pachet nu mai trebuia adoptat. Toate se refereau la revenirea la excepțiile de dinainte, iar asta ar fi golit reforma de conținut”.
Ilie Bolojan a lăsat de înțeles că urmează o recalibrare generală a salarizării bugetare: „Trebuie să readucem echilibrul în sistemul public și să punem performanța în centrul grilei de plată. Nu e firesc ca un funcționar dintr-un minister să câștige dublu față de colegii lui din alte structuri sau față de mediul privat”.
Bolojan: Toate companiile de stat vor fi auditate. Cele care se vede cât se poate de clar din analize economice că au pierdere de ani de zile, trebuie pur şi simplu închise sau date în administrare privată
Premierul Ilie Bolojan a declarat, marţi seară, că toate companiile mari ale statului vor fi auditate, iar cele care au pierderi de ani de zile vor trebui închise sau date în administrare privată, pentru a nu mai rămâne pradă oamenilor care şi-au bătut joc ani de zile.
”Dacă vorbim de restructurările companiilor, aici nu e o chestiune care intră într-un pachet. Trebuie luate decizii de management, iar deciziile pe care le-am convenit în coaliţie este că toate companiile vor fi auditate. Cele care se vede cât se poate de clar din analize economice, au active mari, nu realizează venituri, au capitaluri negative, au pierdere de ani de zile, trebuie pur şi simplu închise, că ele nu sunt de fapt decât o gaură neagră pentru stat. Trebuie date în administrare privată, trebuie vândute acele active, în aşa fel încât acel patrimoniu să fie gospodărit mult mai bine şi să nu mai fie lăsat pradă unor oameni care şi-au bătut joc ani de zile”, a afirmat, marţi seară, la Digi 24, Ilie Bolojan.
În privinţa datoriilor companiilor către stat, premierul a spus că firmele cu capital de stat au făcut acele datorii cu ”o formă de complicitate din sectorul public, din rândul celor care trebuiau să încaseze aceşti bani”.
”Am o experienţă personală. Când am fost ales primar în Oradea erau nişte arierate foarte mari. Pentru că pur şi simplu unii chiriaşi, unii debitori ai primării erau protejaţi. Am făcut o procedură. Şi să ştiţi că astăzi, dacă ai întârziat o zi, două, trei, Primăria Oradea îţi trimite nişte notificări publice, imediat, instant, pe orice sumă. Este o procedură care funcţionează indiferent de cine sunt persoanele, indiferent despre ce sume este vorba şi nu-ţi permite această procedură să ai asemenea arierate. Ca să aduni asemenea sume, vă daţi seama că oamenii nu au plătit ani de zile”, a declarat premierul Ilie Bolojan.
El a precizat că la firmele de stat ”am tolerat conducerile susţinute politic sau recomandate de cineva”.
”După ce au ajuns acolo, au avut grijă ca şi prioritate să-şi rotunjească indemnizaţiile, salariile, să-şi blindeze nişte contracte de management care să le permanentizeze şi practic au privatizat puţin aceste societăţi. Asta s-a întâmplat în foarte multe locuri. Au stat pur şi simplu pe subvenţiile pe care le primeau de la stat. Dacă primeau subvenţii n-au făcut nicio reformă, pentru că nimeni n-a pus o presiune pe ei să-şi ţină preţurile de cost jos, să nu mai închirieze sedii la preţuri exorbitante şi aşa mai departe”, a spus premierul.