Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a fost citită joi în Parlament. Documentul a fost citit de liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu.
Pentru finalizarea acestei proceduri, sesiunea extraordinară a Parlamentului s-a prelungit până pe 14 iulie, dată la care va fi dezbătută și votată moțiunea de cenzură, semnată de parlamentari de la AUR, S.O.S. România, POT și neafiliați.
„Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit” este titlul moțiunii de cenzură, depus miercuri de AUR împotriva Guvernului Bolojan.
Partidul a inițiat acest demers după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, care conține, printre altele, creșterea TVA-ului de la 19% la 21%.
Pentru finalizarea acestei proceduri, sesiunea extraordinară a Parlamentului s-a prelungit până pe 14 iulie, dată la care va fi dezbătută și votată moțiunea de cenzură, semnată de parlamentarii AUR, S.O.S România, POT și neafiliații, potrivit Agerpres.
Ramona Bruynseels, vicelider al deputaților AUR, a declarat într-o conferință de presă că partidul a depus moțiunea de cenzură pentru că „este evident că acest Guvern trebuie să plece”.
Ca o moțiune de cenzură să treacă și, prin urmare, să cadă Guvernul și pachetul fiscal să fie respins, este nevoie să obțină 50%+1 din voturile parlamentarilor, adică 233 din 465.
În cazul în care moțiunea nu trece, proiectul pe care Executivul și-a asumat răspunderea se consideră adoptat. Cu toate acestea, legea poate fi contestată în CCR, înainte de promulgare. În plus, președintele are dreptul de a cere reexaminarea legii.
După un calcul matematic simplu reiese faptul că o moțiune de cenzură are șanse minime să treacă, în condițiile în care cele patru partide din coaliție au o majoritate de 294 de parlamentari, la care se adaugă 17 deputați din grupul minorităților naționale, grup care susține Guvernul în Parlament, potrivit HotNews.
Deputatul Mihai Enache a declarat că, desi moțiunea a fost semnată de parlamentarii de la AUR, S.O.S și POT, precum și de parlamentarii neafiliați, numărul de susținători nu va fi suficient la vot.
În același timp, el a făcut apel la parlamentarii care au criticat măsurile fiscale asumate de Guvernul Bolojan în fața Parlamentului să voteze moțiunea împotriva sa, potrivit HotNews.