Tema ediției din acest an, „Challenging Perceptions – Effective Communication for Tobacco Harm Reduction”, a adus în prim-plan impactul dezastruos al dezinformării asupra sănătății publice globale și necesitatea urgentă a unei schimbări de paradigmă.
Conferința a reunit cercetători, medici, jurnaliști, activiști, factori de decizie și chiar reprezentanți ai industriei, punând accent pe importanța unui dialog incluziv, în care consumatorii să nu mai fie excluși din dezbaterile internaționale, cum se întâmplă în prezent la reuniunile COP ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Riccardo Polosa: „OMS creează în mod deliberat dezinformare”
Profesorul Riccardo Polosa, fondatorul Center of Excellence for the Acceleration of Harm Reduction (CoEHAR), a lansat un atac dur la adresa OMS, acuzând orgnizația de manipulare sistematică a dovezilor științifice în favoarea unei paradigme bazate exclusiv pe abstinență.
„OMS nu face totul greșit, dar în controlul tutunului face lucrurile foarte prost, în opinia mea. Creează dezinformare și, din păcate, o face intenționat. Selectează referințele, distorsionează dovezile și omite tactic informații relevante. Scopul este clar: să creeze o știință proprie care susține doar narativul abstinenței. În lumea medicală, asta s-ar numi neglijență,” a spus Polosa.
Această practică are consecințe devastatoare pentru milioane de fumători care ar putea face trecerea la produse mult mai puțin dăunătoare, precum tutunul încălzit, pliculețele cu nicotină sau snusul, produs care a transformat Suedia în model global de bune practici în reducerea ratei fumatului cu ajutorul produselor alternative.
Clive Bates: „Nu avem un apetit pentru risc zero”
Clive Bates, directorul think tank-ului The Counterfactual și fost oficial guvernamental britanic, a pledat pentru o abordare realistă a riscurilor:
„Ceea ce contează este cât de dăunătoare sau cât de sigure sunt aceste produse comparativ cu alternativele, în special cu fumatul clasic. Societatea nu are un apetit pentru risc zero – și dovezile arată că aceste produse sunt mult mai puțin periculoase decât țigările tradiționale.”, a afirmat Bates.
El a criticat și dogmatismul OMS care continuă să excludă opiniile consumatorilor și experților independenți:
„Majoritatea celor implicați, inclusiv din OMS sau industrie, nu își încep dimineața cu gândul să mintă. Ei își formează convingeri influențate de mediul în care lucrează. Dar ca profesionist, trebuie să asculți și alte puncte de vedere, altfel riști să ratezi adevărul.”, a adăugat el.
O oportunitate pierdută?
Într-un context în care peste 8 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului, GFN25 atrage atenția asupra unui paradox: în timp ce știința avansează și demonstrează eficiența produselor cu nicotină cu risc redus, politicile publice sunt tot mai mult influențate de panică morală și de percepții greșite.
„Trecem printr-o criză a comunicării, nu a științei.” a concluzionat Jacob Grier, jurnalist american invitat în cadrul conferinței.
Global Forum on Nicotine este un eveniment unic prin deschiderea sa față de toate părțile interesate – de la cercetători și politicieni până la utilizatori de produse cu nicotină. Organizat independent, fără sponsorizări din partea industriei, forumul militează pentru o reducere a riscurilor prin informare corectă, bazată pe știință, și politici publice centrate pe oameni.