O companie americană vrea să readucă la viață o pasăre uriașă care a dispărut acum 600 de ani

Colossal Biosciences, startup de inginerie genetică, a început demersurile necesare pentru a readuce la viață o pasăre care a dispărut în urmă cu aproximativ 600 de ani.
Alina Costache
11 iul. 2025, 15:32
O companie americană vrea să readucă la viață o pasăre uriașă care a dispărut acum 600 de ani

O specie de pasăre uriașă, incapabilă să zboare, a existat cândva în Noua Zeelandă, dar a dispărut în urmă cu aproximativ 600 de ani, la scurt timp după ce primii coloniști au sosit pe cele două insule principale ale țării, conform CNN.

O companie de biotehnologie din Texas, Colossal Biosciences, susține că dorește să readucă la viață pasărea moa gigantică din Insula de Sud, o specie puternică, cu gât lung, care avea o înălțime de 3 metri, prin modificarea genetică a rudelor sale apropiate încă în viață.

Compania a atras atât entuziasm, cât și controverse în momentul în care a anunțat nașterea a trei pui de „lup cinegetic”, folosind ADN antic, clonare și tehnologie de modificare genetică pentru a modifica structura genetică a lupului cenușiu.

Compania numește acest proces „de-extincție”. În prezent, companie depune eforturi pentru a readuce și alte specii dispărute, precum mamutul lânos, dodo-ul și tilacinul (cunoscut sub numele de tigrul tasmanian).

Citește și: Prima geantă Birkin, creată în 1984, vândută la licitație cu 10 milioane de dolari. „A devenit cea mai râvnită geantă din istorie”

Analiză AND de la nouă specii diferite de moa

Pentru a readuce la viață pasărea moa, Colossal Biosciences a anunțat marți că va colabora cu Centrul de Cercetare Ngāi Tahu din Noua Zeelandă, o instituție cu sediul la Universitatea Canterbury din Christchurch, Noua Zeelandă, fondată pentru a sprijini tribul Ngāi Tahu, principalul trib maori din regiunea sudică a Noii Zeelande, conform CNN.

Inițial, cercetătorii vor recupera și analiza ADN-ul antic de la nouă specii de moa pentru a înțelege cum diferă moa gigantică (Dinornis robustus) de rudele sale în viață și cele dispărute. scopul este de a decodifica structura genetică unică, potrivit unui comunicat al companiei.

„Există atât de multe cunoștințe care vor fi dezvăluite și împărtășite în călătoria de a readuce emblematica moa”, a declarat Ben Lamm, CEO și cofondator al Colossal Biosciences, în comunicat. De asemenea, compania a spus că cercetarea genomului tuturor speciilor de moa va fi „valoroasă pentru informarea eforturilor de conservare și pentru înțelegerea rolului schimbărilor climatice și al activității umane în pierderea biodiversității”, potrivit sursei citate.

Fondată în 2021 de către Lamm și geneticianul George Church de la Universitatea Harvard, compania a strâns cel puțin 435 de milioane de dolari. Printre investitori se numără și Peter Jackson, regizorul „Stăpânul Inelelor”, născut în Noua Zeelandă. Este unul dintre numeroșii investitori ai companiei și este, de asemenea, implicat în proiect. Deține una dintre cele mai mari colecții private de oase de moa.

Citește și: Peste 150 de drone ucrainene au lovit fabricile în care se produc rachete rusești. Zeci de zboruri au fost suspendate

Vânatul excesiv a dus la dispariția păsării gigantice

Scott MacDougall-Shackleton, cofondator și director al Centrului Avansat pentru Cercetare Aviară de la Universitatea Western din Londra, Ontario, a declarat că principalul motiv al extincției moa este vânatul excesiv.

„Principala explicație pentru dispariția lor este vânătoarea excesivă și schimbarea habitatului în urma sosirii popoarelor polineziene pe insulă”, a explicat el prin e-mail.

„Înainte de aceasta, aveau foarte puțini prădători”, a spus el. „Acesta este un tipar pentru păsările incapabile să zboare de pe insule care au foarte puțină apărare împotriva prădătorilor (cum ar fi dodo-urile)”.

Există mulți oameni de știință sceptici, care susțin că deși tehnologia de inginerie genetică avansează, asta nu înseamnă neapărat că o specie dispărută va fi readusă complet. Rezultatul va fi un hibrid genetic.

De asemenea, există și temerea că aceste proiecte pot submina urgența conservării speciilor și ecosistemelor existente.

Proiectul poate ajuta la salvarea speciilor pe cale de dispariție

Lamm, directorul general al Colossal, a declarat luna trecută pentru Fareed Zakaria de la CNN că biotehnologia dezvoltată de companie va fi utilizată pentru a ajuta la salvarea animalelor aflate în pragul dispariției, precum și a celor care au dispărut deja. Colossal a produs două cuiburi de lupi roșii clonați, specia de lupi cea mai amenințată cu extincția, folosind o nouă abordare, mai puțin invazivă, a clonării, dezvoltată în timpul cercetărilor asupra lupilor.

„Cred că am putea avea un sistem scalabil de dezactivare a speciilor care nu va înlocui conservarea, dar este un fel de rezervă suplimentară de care cred că avem nevoie, mai ales în aceste cazuri grave”, a spus Lamm.

Scott Edwards, profesor de biologie, a declarat că este entuziasmat de proiect. Totuși acesta recunoaște că readucerea la viață a păsării moa este mai dificilă în cazul mamiferelor, deoarece dezvoltarea păsărilor are loc în ouă.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se fierbe corect carnea de pui. Trucul simplu pentru a scăpa de spuma inestetică din supe
Capital.ro
Lovitură dură pentru proprietarii de terenuri. Autorizațiile au fost blocate. Se schimbă regulile de la primărie
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Adolescenta care își jelea părinții în biserică, acuzată că i-a ucis cu sânge rece: elogiul care a ridicat suspiciuni
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Mica Deltă din Ardeal, sursa unei legende terifiante. Lacul fără fund, poartă spre alt tărâm?
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensionarii care vor plăti 2.430 de lei pe an. Calcul exclusiv de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți