Tensiunile din interiorul coaliției de guvernare se adâncesc vizibil, iar primele semne de nemulțumire apar în cel mai puternic partid al alianței: PSD. Deși liderul interimar al formațiunii, Sorin Grindeanu, lansează tot mai des mesaje care sugerează o posibilă retragere de la guvernare, ba chiar o consultare în interiorul partidului pe această temă, retorica pare mai degrabă o strategie electorală menită să evite asumarea măsurilor nepopulare, decât o intenție autentică de ieșire din Executiv.
Alianța, deja atipică prin componența sa, un conglomerat fragil format din PSD, PNL, USR și UDMR, începe să fie zguduită de supărări evidente. Reforma fiscală promovată de Ilie Bolojan a generat iritare în tabăra social-democrată, fiind percepută ca o decizie impusă unilateral. Oficial, PSD acuză lipsa consultării și efectele negative asupra persoanelor vulnerabile și a propriului electorat. Neoficial însă, liderii partidului se distanțează din ce în ce mai clar de politicile economice impopulare, într-o încercare de a limita daunele de imagine în perspectiva alegerilor din 2028, mai ales că PSD a scăzut mult în sondaje.
Este un joc de echilibristică riscant: PSD încearcă să se prezinte ca victima unei marginalizări interne, dar fără a rupe efectiv coaliția, în timp ce PNL se străduiește să capitalizeze discursiv, adoptând poziția reformatorului curajos.
Criza din interiorul coaliției scoate din nou la iveală caracterul de conjunctură al acestei alianțe politice, formată nu din convergență ideologică, ci din necesități tactice de moment. Dacă tensiunile continuă să crească, următoarele luni ar putea aduce o reconfigurare semnificativă a scenei politice.
Alianța de guvernare dintre cele patru partide politice ar putea să nu-și ducă mandatul până la capăt, opinează politologul Andrei Țăranu, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA. Într-o analiză pentru Ziare.com, profesorul susține că ruperea coaliției este probabilă, dar nu înainte de termenul primei părți până la rotativa în care PSD va prelua conducerea.
„Fără discuții, dar nu înainte de un an și jumătate să spunem așa. Adică, aici sunt două povești. Părerea mea e că, de exemplu, USR nu va sta la guvernare. Dacă, prin minune, se ajunge în momentul rotativei, USR nu va sta la guvernare cu un prim-ministru PSD. Asta e o certitudine. Ceea ce înseamnă că, cel puțin în momentul în care se va produce rotativa, guvernarea actuală nu va mai exista”, a spus Andrei Țăranu pentru Ziare.com.
Andrei Țăranu explică și mecanismul care ar putea accelera destrămarea alianței: odată ce partidele își vor rezolva interesele interne, inclusiv deficitul bugetar, numiri în funcții-cheie sau alte echilibre economico-politice, acestea vor fi tentate să intre într-o logică electorală. Asta, în condițiile în care unele partide se află în scădere în sondaje și vor încerca să-și maximizeze șansele în viitoarele alegeri.
„Părerea mea e că ea se va rupe mai devreme. Și asta pentru că, odată terminate, să spunem, reglajele la nivelul deficitului bugetar, la nivelul economic și inclusiv la numirea persoanelor pe funcții, partidele se vor simți mai libere să înceapă să-și facă deja campanie, tocmai pentru că poate stau foarte prost în sondaje.
Și, la sfârșitul respectivelor reglaje, cel mai probabil, situația politică va fi foarte proastă pentru ele. Și atunci, fiecare va căuta să-și maximizeze șansele pentru alegeri. Practic, o să avem o campanie electorală care începe cam cu un an și jumătate înainte de alegerile din 2028. Și, din punctul ăsta de vedere, știți ce se întâmplă: certuri, scandaluri. Am trăit în 2024, cred că vă aduceți aminte marile bătălii dintre PNL și PSD, care practic i-au anihilat pe amândoi”, a spus Andrei Țăranu pentru Ziare.com.
Dominic Fritz: Îl asigur pe premierul Ilie Bolojan că susținem fără să clipim reformele anunțate
Președintele USR, Dominic Fritz, îl asigură pe premierul Ilie Bolojan de susținerea totală pentru implementarea măsurilor de reformă anunțate vineri.
‘Îl asigur pe premierul Ilie Bolojan că eu, Dominic Fritz, și USR susținem fără să clipim reformele anunțate ca parte a pachetului 2 de măsuri ale Guvernului. Pentru multe dintre ele ne luptăm de mulți ani: tăiem pensiile speciale aberant de mari, scăpăm de pensionari la 50 ani pe banii statului, eliminăm toate acele excepții care au golit vistieria statului; descentralizăm masiv administrația – ce se poate face local nu trebuie ținut la București cu aparate grase; dispar instituțiile care au treabă doar pe hârtie: 265 de agenții, instituții și autorități din toată țara, desființate sau comasate’, a transmis liderul USR, pe Facebook.
El a adăugat că din Consiliile de administrație ale companiilor de stat vor pleca o treime dintre șefi, iar cei rămași vor avea indemnizațiile limitate și criterii clare de performanță. De asemenea, servicii publice vor fi digitalizate, astfel încât ‘oamenii să nu mai plimbe hârtii pe la ghișee și funcționarii să poată fi evaluați după cât lucrează’.
‘Sunt măsuri de bun-simț, pe care toți le așteptăm de ani de zile. Și, da, nu se rezolvă peste noapte. Nu va fi ușor. Cei care au trăit din aceste combinații se vor agăța cu dinții de ele. Veți vedea în zilele care vin zbaterile sistemului. Dar, cu susținerea voastră, România va câștiga’, a mai afirmat Fritz.