Președintele Nicuşor Dan are o primă reacție după măsurile fiscale anunțate de Guvernul Bolojan.
Iată principalele declarații:
Patru puncte de la mine: Pe masurile fiscale, vreau sa transmit romanilor ca este o chestiune provizorie, România are potential economic, la sfârșit de 2026 vom intra in OCDE si România va fi interesanta pentru investitori straini. Economia României are un potential de dezvoltare.
Vreau să asigur investitorii și piețele financrae că suntem oameni serioși: vom face reformele ca piața să se redreseze.
În momentul in care o sa vina rectificarea bugetara pentrr 2025 , Adinistrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu
De ce nu s-a început cu măsuri de corecție a privilegiilor înainte de măsurile care să afecteze pe toată lumea? Raspunsul este ca a fost o presiune a timpului pentru pietele financiare care au fost expuse ani de zile la promisiuni neonorate ale Romaniei
Însa pe chestiunea TVA, angajamantul Guvernului in momentul în care a fost investit a fost ca TVA nu va creste si ca vom avea o evaluare pentru ca România sa poata sa treaca de aceasta perioada fara majorare TVAa erau necesare măsuri şi discuţii cu Comisia, agenţiile de rating şi această măsură nu putea să fie luată la acest moment.
O chestiune importanta, a fost o greseala uriasa a politicului in momentul in care pensia a ajuns sa fie mai mare decat salariu, stimulezi oamenii sa iasa din sistem.
A doua greșeală a fost că în ultimii ani față de situția evident nepotrivită care a fost creată au fost mesaje heirupiste care au făcut ca zona de magistrați și procurori foarte mulți să iasă la pensie, tocami pentru că nu era previzibil, calitatea actului de justiție a scăzut în România.
Mesajul foarte ferm în legea magistraților există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede dacă vor ieși la pensie mai târziu. Toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare acum nu trebuie să se precipite să iasă din sistem.
În acest moment componenta economică externă este foarte, foarte slabă.
Nicuşor Dan, despre cheltuielile din campania electorală
„Pentru că a fost o discuție despre cheltuielile din campanie și precampanie, am venit cu o situație. În precampania din alegerile locale din 2024 am avut donații de 1,75 milioane lei și cheltuieli de 1,6 milioane de lei. Diferența 145.000 lei. Dintre donatori, Bogdan Micu 250.000 lei, 3179 donații online. Suma strânsă a fost de 843.000 lei. În campanie am cheltuit 660.000 lei pentru care m-am împrumutat de 480.000 lei.
Suma mi-a fost rambursată de autoritatea electorală și am rambursat aceste împrumuturi.
În precampania prezidențială donații de 9,5 milioane lei. Cheltuieli de 7 milioane lei, deci rezultă o diferență de 2,5 milioane lei. Donații online sub 5.000 de euro 18.700 de la 15.800 donatori unici. Suma strânsă a fost de 6,5 milioane lei.
Cinci persoane au donat sume mai mari Talpeș 805.000 lei, Aurel Iancu 500.000 lei. În campanie cheltuieli în turul 1, 20,5 milioane lei, pentru care am solicitat rambursare. M-am împrumutat 20,5 milioane de lei de la 111 persoane. Cheltuieli totale pentru turul doi au fost 40,5 milioane de lei pentru care m-am împrumutat 30 milioane de lei”, a declarat şeful statului.
Când ne putem aștepta la o numire a șefilor de servicii? Luați în calcul menținerea unor persoane aflate în funcție? ”Pentru SRI, într-un timp relativ scurt, o să vedem când avem sesiuni parlamentare, pentru că eu fac propunere, iar parlamentul trebuie să voteze”.
Cine v-a convins că creșterea TVA este o soluție? În acea lună pe care am avut-o înainte de numirea prim-ministrului, m-am uitat în foarte multe date financiare și în cunoștință de cauză am avut această discuție cu coaliție și cu premierului desemnat și asta a fost soluția. Așa cum am mai spus, pentru ca corecțiile să fie făcute cu păstrarea TVA-lui la 19%, ar fi trebuit un set de măsuri complexe care trebuiau luate. Când am numit guvernului cu această condiție, toatre
Întrebare: Cum răspundeți criticile legate de măsurile pachetului ficale care afectează oamenii simpli?
Discuția este complexă, noi eram într-o situție în care planul acesta de măsuri trebuia să fie rapid credibil pentru Comisia Europeană și investitori. Ei nu mai credeau în noi.
Până când are guvernul cec în alb pentru a redresa deficitul? ”Este un guvern care are susținerea parlamentară. Atât timp cât această coaliție va funcționa măsurile vor merge înainte”.
Măsurile afectează clasa de mijloc și marile averi scapă de o impozitare majoră. ”Noi eram într-o situație în care planul de măsuri trebuia să fie rapid credibil. Semnalele de la ei au fost că nu mai cred, România a promis de multe ori”
Cine v-a convins că creșterea TVA este o soluție? ”În acea lună pe care am avut-o înainte de numirea prim-ministrului, m-am uitat în foarte multe date financiare și în cunoștință de cauză am avut această discuție cu coaliție și cu premierului desemnat și asta a fost soluția. Așa cum am mai spus, pentru ca corecțiile să fie făcute cu păstrarea TVA-lui la 19%, ar fi trebuit un set de măsuri complexe care trebuiau luate. Când am numit guvernului cu această condiție, toatre
Întrebare: Cum răspundeți criticile legate de măsurile pachetului ficale care afectează oamenii simpli?
Discuția este complexă, noi eram într-o situție în care planul acesta de măsuri trebuia să fie rapid credibil pentru Comisia Europeană și investitori. Ei nu mai credeau în noi”.
PSD practică un șantaj acum? Sunt foarte mulțumit că toate cele patru partide au înțeles imperativul pentru România. Bineînțeles că tot timpul o să avem discuții, interne și externe. Pentru moment coaliția funcționează și asta e important.
CSM vă acuză de tergiversarea pensionării magistraților. Și-au ales prost persoana împotriva căreia să iasă cu un comunicat de presă. Am fost des în instanța de judecată, înțeleg că sunt mulți magistrați care lucrează sâmbătă și duminică, că volumul de muncă e de multe ori peste puterile unei persoane. Înțeleg că acest oprobiu public la dresa magistraților face rău democrației. CSM ar trebui să se gândească la mine ca la un partener. În momentul în care m-am uitat la cererile de pensionare am văzut că sunt incomplete. nu erau toate actele pe care le primiseră. Am solicitat ca dosarele să fie completate, asta s-a întâmplat, am încercat în weekend dar nu am avut timp, e o chestiune de zile până când le voi semna, nu e un război, o răzmeriță, e o chestiune administrativă.
Luați în calcul să reveniți la unele măsuri contestate față de unele categorii sociale? Haideți să ne uităm la sporuri, sunt vreo 200 de sporuri. Unele sunt incluse în salariu, altele, nu, atele date pe categorii profesionale. Nu se putea face o analiză în 30 de zile pe aceste 200 de sporuri. România are nevoie și toate partidile din coaliție au fost de acord cu asta, România are nevoie de o lege a salarizării unitară și să dispara sporurile.
Foștii judecători de la CCR ar fi vrut să se premieze singuri. Susțineți un astfel de demers? Noi toți ca societate plătim pentru niște legi extrem de proaste care au fost date de-a lungul anilor. Această primă e prezentă într-o lege care a fost votată. E o discuție între CCR și guvern, respectiv Parlament. Eu sunt spectator.
Toate tentativele de reformare ale pensiilor magistraților au fost blocate la CCR. Va fi ceva diferit acum? Nu e vorba doar de CCR e vorba și de calitatea legii. Dacă tu ai spus total nejustificat cum 10 ani – judecătorul are pensie mai mare ca salariul și după spui că nu, e mai mică, din păcate această prevedere s-ar putea să fie neconstituțională. E bine ca atunci când legiferezi să te gândești și la 20 de ani înainte.
Cum caracterizați relația cu Guvernul? Voi participa mult mai puțin la discuțiile cu guvernul pe reforme. Magistratura nu e o meserie ca oricare alta. Din acest război contra magistraților am avut foarte mulți oameni care au ieșit din sistem. Dacă vorbim strict de pachetul doi, mă interesează foarte tare cum se va termina discuția pe pensiile speciale. Suntem în politică și încercăm fiecare dintre noi să contribuim la realizarea interesului național așa cum îl vede fiecare. Și coaliția, ei guvernul, și eu trebuie să scoatem România din acest moment dificil.
Spuneați că aveți un armistițiu cu SPP pentru o locuință. Ați luat o decizie? S-a prelungit. La porțile Orientului nimic nu este definit. Căutăm alternative.
Foarte mulți lideri spun că PSD ar putea ieși de la guvernare. Există un scenariu al alegerilor anticipate? Vă gândiți să schimbați ambasadorul din SUA?
Așa cum am spus, interesul național este ca România să iasă din această criză cu un guvern stabil. Eu sunt optimist că această coaliție va funcționa până vom depăși acest obstacol.
O să fie o evaluare pe întreg corpul diplomatic. Relațiile cu SUA – eu cred că suntem într-un moment de normalitate. O să fie o evaluare pentru toate pozițiile pe care România le are.
Ați discutat cu Lia Savonea înainte de candidatura la Înalta Curte? Am discutat cu mai multă lume.
Veți ține cont de propunerile coaliției la conducerea SRI? Propunerea o face președintele. Nu doresc să facem jocuri, să propunem oameni pe care parlamentul să-i respingă. O să mă consult cu partidele dar propunerea o face președintele.
Și discutia asta am avut-o cu partidele inainte de formarea Guvernului. Îi voi consulta, dar propunerea va veni de la mine, am niște persoane în cap așa cum am avut și pentru CCR, încă sunt în proces de analiză. La fel și pentru SIE.
Ce veți face cu banii din donații? AEP mi-a rambursat integral cheltuielile. Aștept să văd ce se va întâmpla cu cererile de rambursare de 61 milioane lei. Dacă vor fi rambursate integral va rămâne o sumă de aproximativ 2,5 milioane lei. O să mă consult, eu mi-aș dori ca acești bani să fie dați pentru a stimula cauze civice.
Ar trebuie interzisă cumularea pensiei cu salariul? Nu am o opinie. Există două componente: juridică, dacă interdicția este constituțională, și a doua economică. Nu am aprofundat și nu dau un răspuns.
Aveți un caz apropiat, cel al omului despre care ați spus că se ocupă de siguranța dvs: generalul Lucian Pahonțu, șeful SPP, care cumulează pensia cu salariul. O să dau răspunsul după ce voi avea opinii pro și contra. Am multe lucruri de analizat. E o ierarhie de priorități.
Ați spus că bugetul administrației prezidențiales se va reduce cu 20%, asta înseamnă că va fi redus si salariul dvs? Pentru moment nu există această intenție.
Injurii la adresa statului roman la Beach, please! Până unde merge libertatea de exprimare, ar trebui pedepsite din punct de vedere legal?
Nu cred că ar trebui pedepsite din punct de vedere legal, autoritățile ar trebuie să facă tot ce țin de ele. astfel încât românii să respecte statul român.
De la începutul anului vorbim deja de 30 de cazuri știute de femicid. Care este mesajul pe care îl aveți pentru autoritățile din Executivul Bolojan?
Nu este vorba despre asta, e vorba de acitivitatea Parchetului. Ce am văzut e că multe din cazurile astea erau din partea unor oameni care au recidivat. Pentru că așa cum am spus că cetățeni romîni au amenințat jurnaliști cu moartea și au scăpat nepedepsiți. Statul român nu dă impresia de forță, fermitate, care să descurajeze aceste manifestări. Și aici putem vorbi de procesul legislativ, de cât de bune sunt legile, dar cel mai important e că legile nu sunt aplicate, sau sunt aplicate într-un termen care încurajează infacțiunea. Mărturisesc că nu am ajuns la momentul când să facem o anliză temeinică a Parchetului, dar când o vom face, va fi cel la care ne vomn uita cu atenție. E o problemă gravă în țara noastră, e o problemă de mentalitate – condiția femeii.
4 mil de români trăiesc sub pragul sărăciei. România a fost obligată să ia niște măsuri sub presiunea timpului. Există diferite forme de ajutor pentru persoanele vulnerabile care nu sunt foarte bine coordonate. Ce cred eu că trebuie să facem este să avem o analiză pe măsurile de ajutor social pentru a fi mai bine echilibrate. Sunt multe și disparate, ministerele care le gestionează nu știu unele de altele.
În primăvara anului 2027 va fi o rotație de premieri. Cum văd acest lucru cele 6 mil de români care v-au votat? Tot timpul trebuie să iei decizii care să răspundă interesului societății. La acest moment, imperativul pentru România în relația cu piețele financiare a fost un guvern stabil. Eu sunt foarte fericit că cele patru partide au înțeles imperativul. În politică tot timpul îți dorești multe dar realitatea votului îți permite să faci mai multe sau mai puține. Protocolul semnat de partide prevede o rotație, dar nu un nume, o poziție de premier pentru PSD. Haideți să ajungem la 2027. Mai avem mult până acolo.
Ați fost în stradă să protestați împotriva ordonanței 13? Da, am fost acolo. Suntem în politică și suntem guvernați de legea majorității. Suntem într-un context care nu ne permite aventuri de tipul alegeri anticipate. Relația pe care am avut cu PSD în aceste două luni au fost absolut corectă
Ați început să cereți informații despre anularea alegerilor? Da, am început să avem discuții. Corect e să vin în fața dvs. când voi avea niște răspunsuri.
În viziunea dvs, sunteți mulțimit de DNA sub conducerea lui Marius Voineag? Sunteți mulțumit de Parchetul General sub conducerea lui Alex Florența?
Nu sunt multumit nici de activitatea DNA, nici de cea a Parchetului general. În opoinia mea nu exista un management care sa faca o ierarhie a activitatii parchetului pe tipul de infractiuni si o alocare de resurse corespunzatoare. Fiecare dintre ei mai are un mandat de 6-7 luni, este util să forțăm, dar în momentul când va fi discuția despre noii șefi ai parchetelor, discuția va fi una serioasă. Asa cum am spus am inceput sa am discutii despre zona de justitiei si discutiile vor continua. Mă voi consulta și cu partidele politice.
Ați discutat în ședința CSAT de cazul Ceban? De ce a primit doar 5 ani de interdicție și nu 10? Nu s-a discutat. Există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă o amenințare la adresa securității sale. Unul dintre aceste mecanisme a fost accesat în cazul dl Ceban. A fost o chestiune de securitate națională în privința domniei sale.
Stirea initiala
”La începtul mandatului colegii dumneavoastră mă aşteptau la poartă ceea ce nu era… Luni la ora 10 facem o conferinţă şi o să răspund la absolut toate întrebările”, a afirmat Nicuşor Dan, după congresul PNL.
Preşedintele Nicuşor Dan nu a avut încă nicio reacţie la măsurile economice pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, care includ şi creşterea TVA, despre care preşedintele a dat asigurări în campania electorală că nu va creşte.
Preşedintele este aşteptat să îşi motivee decizia de a nu semna încă zeci de decrete de pensionare ale magistraţilor.
Nicuşor Dan ar mai putea vorbi despre numirea şefilor serviciilor secrete.
Preşedintele USR Dominic Fritz a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, de ce preşedintele Nicuşor Dan nu şi-a asumat public pachetul de măsuri fiscale adoptat de Guvernul Bolojan, care prevede, printre altele, şi majorarea cotei TVA de la 19% la 21%.
”Preşedintele a fost foarte implicat în perioada de până la nominalizarea premierului şi cred că, pe bună dreptate, şi-a pus o amprentă pe programul întreg al guvernării. Eu cred că dacă ne uităm efectiv pe măsurile pe care le-am agreat, pe care le vom lua, nu în prima săptămână, dar pe perioada guvernării, acolo o să regăsim foarte multe idei şi cerinţe ale lui Nicuşor, Dan. Din momentul în care s-a făcut guvernul, preşedintele nu mai poate să facă micro-management şi nu poate să facă agenda guvernului în fiecare săptămână. Şi de aceea cred că secvenţa măsurilor este ceva ce, până la urmă, premierul şi-a asumat prin angajarea răspunderii în Parlament. Şi aici cred că şi constituţional este sănătos cumva ca premierul cel ales de Parlament să îşi impună acum viziunea”, a explicat Dominic Fritz.
Liderul USR a mai fost întrebat dacă Nicuşor Dan a început mandatul cu stângul, în condiţiile în care, în campania electorală, şi-a asumat în scris că nu va creşte cota TVA, promisiune deja încălcată.
”Eu cred că vom vedea că Nicuşor Dan va fi un preşedinte empatic, un preşedinte conectat la realităţile românilor şi un preşedinte care va avea curajul să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă sunt neplăcute, fie pentru cetăţeni, fie pentru politicieni. Şi de aceea eu cred că prezenţa lui în spaţiu public va fi în continuare importantă. Şi cred că lumea va înţelege de ce poate unele măsuri s-au luat în felul în care s-au luat”, a răspuns Dominic Fritz.e