„Dacă nu avem un acord în termen de 50 de zile, este foarte simplu, tarifele vor fi de 100% și asta este”, a adăugat Trump. În același timp, Ucraina va primi o cantitate enormă de arme pentru a-și consolida efortul de război împotriva Rusiei.
„Este o afacere foarte mare pe care noi am încheiat-o.Echipamente militare în valoare de mai multe miliarde de dolari vor fi achiziționate din SUA, vor merge la NATO, etc și vor fi rapid distribuite pe câmpul de luptă”, a afirmat președintele american.
„Vom fabrica arme de ultimă generație care vor fi trimise către NATO”, a declarat Trump, adăugând că aliații NATO vor plăti pentru aceste echipamente, potrivit Reuters.
„Aceasta înseamnă că Ucraina va intra în posesia unei cantități foarte mari de echipamente militare, atât pentru apărarea antiaeriană, cât și rachete și muniții”, a adăugat secretarul general al NATO.
Printre armele promise se numără rachete de apărare antiaeriană Patriot, pe care Ucraina le-a cerut pentru a-și proteja orașele de atacurile aeriene rusești.
„Este un pachet complet cu baterii”, a explicat Trump.
„Unele vor sosi foarte curând, în următoarele zile. Câteva țări care au deja sisteme Patriot vor face schimburi și își vor înlocui sistemele cu unele noi”, a detaliat el.
Președintele american și-a înmulțit în ultimul timp semnalele contradictorii față de Ucraina. Dar luni, Trump a deplâns faptul că „ne gândeam că avem un acord în patru rânduri aproximativ”, dar de fiecare dată președintele rus a continuat să bombardeze Ucraina.
Vladimir Putin refuză să pună capăt invaziei pe care a început-o la 24 februarie 2022 în Ucraina.
După revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a încercat să se apropie de Vladimir Putin și să negocieze sfârșitul războiului cu acesta. Dar procesul diplomatic se află în impas după runde de negocieri fără niciun rezultat între Moscova și Kiev.
Amenințarea lui Trump de a institui ceea ce sunt numite sancțiuni secundare împotriva Rusie, dacă se concretizează, ar constitui o cotitură majoră în politica sancțiunilor occidentale. Aleși din cele două principale partide americane exercită presiuni de altfel pentru un proiect de lege care să autorizeze astfel de măsuri, potrivit Reuters.
În peste trei ani de război, țările occidentale au întrerupt cea mai mare parte a legăturilor lor financiare cu Moscova, dar până în prezent au evitat să restrângă vânzarea petrolului către alți cumpărători. Aceasta a permis Rusiei să continue să obțină sute de miliarde de dolari datorită exporturilor sale spre țări precum China sau India.
Citeşte şi: O nouă ţară introduce serviciul militar obligatoriu începând din 2026