Asociația Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România cere atât Guvernului,cât și Parlamentului României să intervină și să mandateze ANRE pentru ajustarea anuală a tarifelor de transport stabilite de Transelectrica, proporţional cu energia injectată de prosumatori şi consumată local.
În scrisoarea transmisă către autorități, se precizează faptul că alte state europene, precum Belgia, Spania, Portugalia, Franța și Slovenia au redus deja tarifele de transport în favoarea consumatorilor.
APCE precizează în scrisoarea deschisă către autorități că, în 2024, prosumatorii din România au produs şi injectat în reţea un surplus de aproximativ 1,2 TWh, reprezentând circa 10% din consumul casnic la nivel naţional. Această energie a fost consumată imediat, local, de către vecinii prosumatorilor, fără a tranzita reţeaua de înaltă tensiune operată de Transelectrica.
„Cu toate acestea, în facturile tuturor consumatorilor din România continuă să fie inclus un cost de transport aferent acestei energii, cost pe care, la actualele tarife reglementate pentru activitatea Transelectrica, APCE îl estimează la aproximativ 18 milioane de euro doar pentru anul 2024. Am sesizat această situaţie public şi am solicitat explicaţii ANRE. În răspunsul oficial, ANRE a invocat prevederile legislaţiei, refuzând orice corectare a situaţiei, considerând că o astfel de măsură ar reprezenta un ‘ajutor de stat’ pentru prosumatori, deşi noi nu am cerut nimic pentru prosumatorii care-i reprezentam. Menţionăm că Transelectrica aplică legislaţia secundară emisă chiar de către ANRE”, au mai scris cei de la APCE în scrisoarea deschisă, potrivit bzi.ro.
Pentru anul acesta, Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România estimează că prosumatorii vor produce un surplus de 2 TWh – echivalentul consumului întregii zone Bucureşti-Ilfov pe o perioadă de peste trei luni. De asemenea, această cantitate de energie este echivalentă cu consumul anual pentru circa 1,6 milioane de gospodării cu un consum lunar de 100 kWh. O aplicare corectă a tarifelor reglementate pentru activitatea Transelectrica ar reduce şi efortul bugetar al statului în aplicarea mecanismului de sprijin pentru consumatorii casnici aflaţi în situaţia de sărăcie energetică, estimaţi la aproximativ două milioane de gospodării.
„Energia produsă local şi consumată local reprezintă o ‘gură de oxigen’ pentru întregul sistem energetic naţional, mai ales în perioade de producţie hidro scăzută sau în condiţii meteorologice extreme.
Comisia Europeană, pe care am informat-o oficial, ne-a recomandat să încercăm mai întâi rezolvarea acestei situaţii la nivel naţional, în dialog cu autorităţile competente. Din păcate, în lipsa unui dialog real cu ANRE, apelăm acum la dumneavoastră, în calitate de reprezentanţi ai statului român, pentru a susţine corectarea acestei inechităţi”, mai scriu cei de la APCE în scrisoarea deschisă adresată autorităților.