ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Precipitați din ce în ce mai rare sunt așteptate doar spre sfârșitul lui iulie și în unele zile din august.
Cum va fi vremea în săptămâna 14-21 iulie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului se vor situa în jurul celor normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în zona de munte și în sud-estul țării, deficitar în regiunile sud-vestice și apropiat de normalul perioadei în restul teritoriului.
Vremea ANM între 21 și 28 iulie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toată țara, dar mai ales în regiunile sudice.
Regimul pluviometric va fi în general excedentar în jumătatea de nord a țării, deficitar în regiunile sudice și apropiat de normalul acestei săptămâni în restul teritoriului
Avertizare meteo de caniculă și vijelii. Este vizat și Bucureștiul
Vremea ANM între 28 iulie și 4 august
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în toată țara.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării.
Vremea ANM între 4 și 11 august
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest nterval în toată țara.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nordice și centrale și în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în restul țării.
prognoza-4saptamani (8)Meteorologii BBC Weather anunță o schimbare radicală a vremii în România. Ce se întâmplă vineri, după 6 zile consecutive de caniculă
După aproape o săptămână în care România s-a confruntat cu temperaturi sufocante, caracteristice unei veri toride, meteorologii BBC Weather avertizează că urmează o schimbare radicală a vremii. Potrivit prognozelor, începând de joi, 17 iulie, canicula va ceda treptat locul instabilității atmosferice, iar ziua de vineri, 18 iulie, se anunță un adevărat punct de cotitură din punct de vedere meteorologic.
În ultimele zile, valorile termice au depășit constant pragul critic de 35 de grade Celsius în mai multe regiuni ale țării, în special în sudul, vestul și estul teritoriului. În București, termometrele au arătat chiar și 39 de grade la umbră, iar indicele de confort termic a atins cote periculoase. Situația nu a fost cu mult diferită nici în marile orașe precum Timișoara, Craiova, Iași sau Galați, unde aerul a devenit greu de respirat, iar disconfortul termic a fost accentuat.
Conform celor mai recente date oferite de BBC Weather, această perioadă de caniculă extremă este pe cale să se încheie. Începând de joi, un front atmosferic rece va pătrunde dinspre vestul continentului, determinând o scădere semnificativă a temperaturilor și favorizând apariția precipitațiilor în majoritatea regiunilor. Schimbarea se va simți treptat, dar va deveni evidentă vineri, când valorile maxime din timpul zilei nu vor mai depăși 27-29 de grade Celsius în cea mai mare parte a țării.
Vineri, 18 iulie, se anunță o zi cu o cu totul altă atmosferă față de ceea ce s-a resimțit în ultima săptămână. Norii vor acoperi cerul în multe zone, iar ploi de vară, însoțite pe alocuri de descărcări electrice și intensificări de vânt, își vor face apariția în special în zonele montane, Transilvania, Moldova și nordul Munteniei. În Capitală, cerul va deveni variabil spre noros, iar în a doua parte a zilei sunt posibile averse moderate, care vor contribui la răcorirea temporară a aerului.
Această răcire vine ca un respiro binevenit pentru populație, mai ales după multiplele avertizări emise privind valul de căldură persistent. Din punct de vedere climatic, aceste alternanțe bruște între perioade caniculare și instabilitate atmosferică sunt din ce în ce mai frecvente, fenomen atribuit modificărilor climatice globale.