Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor de handicap pentru că România are niște boli care, deși sunt o problemă pentru fiecare cetățean, nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap, subliniază ministrul Muncii Petre-Florin Manole.
„Sunt din ce în ce mai multe persoane care au astfel de certificate (de handicap, n.r.), de la acelaşi medic, pentru aceeaşi în ghilimele boală. Există fraudă în sistem şi avem un mecanism de transparentizare astfel încât, pe de o parte, să diminuăm, poate chiar să eliminăm frauda şi, pe de altă parte, să putem trage la răspundere pe aceia dintre medici care se folosesc în mod nelegitim de parafa pe care o au şi de profesia onorabilă pe care ar trebui să o exercite pentru a face astfel de falsuri.
Ei vor trebui să răspundă cât de aspru se va putea şi lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii inclusiv pentru a gestiona lista criteriilor. România are nişte boli care sigur că sunt o problemă pentru fiecare cetăţean dar care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap”, a declarat ministrul Muncii, marţi seara, la Antena 1.
Florin Manole a subliniat că acest gen de fraudă distruge bugetele locale ale unor localități mici, care nu au industrie mare și nici bugete mari. Ministrul a anunțat că de două zile se derulează o campanie națională pentru depistarea muncii la negru, demers care a început cu sectorul construcțiilor, dar se va extinde și în alte domenii de activitate.
„Azi, când vorbim, suntem în a doua zi a unei campanii naţionale în care peste 1000 de inspectori de muncă din toată ţara, din toate judeţele, concomitent, merg într-o campanie pentru a depista munca la negru.
E important din mai multe motive. În primul rând, să se înţeleagă faptul că nu este o noutate pentru Inspecţia Muncii. Doar luna trecută sunt peste 200 de amenzi, sancţiuni care s-au dat pentru că s-au depistat astfel de probleme fără să fi fost o temă specifică.
Acum e o temă specifică pentru că e important ca oamenii care muncesc cinstit în această ţară, în construcţii, de exemplu, să primească legal şi oficial şi cu toate taxele plătite la zi, banii pe care îi merită pentru munca lor”, a subliniat ministrul.
Florin Manole a anunțat sancțiuni pentru angajatorii care încalcă legea și a precizat că o astfel de campanie este necesară pentru că angajatorii onești suferă în urma unei concurențe neloiale.