„Dacă nu luam măsurile (fiscale), deficitul bugetar se îndrepta anul acesta către 10 (la sută din PIB – n.r.). Anul trecut a fost 9,6%. Până la sfârșitul anului viitor, 2026, noi trebuie să reducem deficitul cu 4% din PIB. Asta înseamnă mulți bani, undeva spre 100 de miliarde. Va trebui să reducem cu atâta deficitul”, a declarat Anastasiu.
În contextul discuțiilor despre posibila revenire la o cotă mai redusă de TVA, vicepremierul a exclus o astfel de variantă pe termen scurt.
„Cel puțin în perioada 2025-2026, nu se va putea vorbi de o relaxare a măsurilor fiscale”, a precizat el, la Digi 24.
Vicepremierul a subliniat că „efortul mare e până la sfârșitul anului viitor”. Ulterior, presiunea bugetară ar urma să se reducă.
„După aceea, un procent din PIB. 2025 și 2026 va fi un efort pentru noi. Sigur că TVA-ul, în această perioadă, nu va scădea și nu vom avea o relaxare. Dar perspectiva, cel puțin a mea personală, este că, dacă trecem de acest hop de 4% și facem bine PNRR-ul, chiar și cu penalitățile pe care le avem, atunci ne vom încadra pe un parcurs care, din 2027, ne va permite să respirăm mai bine”, a adăugat Anastasiu.
Oficialul guvernamental a precizat că așa-numitul „pachet 1” de măsuri fiscale, deși dureros pentru economie și populație, a avut efecte imediate pozitive.
„A doua zi, România s-a împrumutat pe următorii 7 ani și a făcut o economie de 200 de milioane de euro, doar din dobânzi, imediat s-au dus dobânzile în jos”, a afirmat acesta.
În sprijinul afirmațiilor sale, Anastasiu a evidențiat și reacțiile pozitive din partea instituțiilor financiare și piețelor.
„BNR nu mai intervine în piață, cursul (valutar) e normal. Agențiile de rating au venit și au reacționat pozitiv”, a mai spus vicepremierul.
În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Anastasiu a anunțat că procesul de renegociere este în curs de finalizare și va aduce claritate asupra finanțărilor europene pentru România.
„Cel târziu la sfârșitul lui iulie încheiem renegocierea pe PNRR și vom avea o certitudine pe toți banii care vin în România, asta înseamnă miliarde de euro care vor stimula economia”, a conchis el.