Pe lângă măsurile fiscale asumare de Ilie Bolojan, de la impozitul pe dividende, până la majorarea cotei pe tranzacțiile imobiliare și TVA-ul pe carte, un subiect foarte important care trebuie abordat este plata CASS de 10% la indemnizația de creștere a copilului. Măsura a generat reacții puternice în societate, iar peste 50.000 de persoane au semnat o petiție care solicită guvernului să mențină exceptarea mamelor de la plata CASS.
Ana Măiță, președinte fondator al Asociației Mame pentru Mame, declară că singurul aspect pozitiv al acestei măsuri este că reținerea se face direct la sursă, ceea ce înseamnă că mamele nu vor mai fi nevoite să facă acel contract cu Casa de Asigurări.
„La 42 de zile după naștere îți pierdeai asigurarea de sănătate pentru că ieșeai din starea legală de lăuzie. Vă dați seama, la 42 de zile și după o naștere normală sau cezariană, nu îți arde să umbli pe la instituții cu dosar cu șină. La asta s-a renunțat în sensul că se va face reținerea la sursă, adică vor fi automat asigurate mamele, dar li se va reține acel 10% din valoarea indemnizației de creștere a copilului. Ceea ce pentru majoritatea mamelor din România, care sunt deja pe nivel minim al indemnizației, este foarte mult”, explică Ana Măiță, potrivit Ziare.com.
Pentru a ilustra impactul CASS, Ana Măiță oferă un exemplu de calcul prin care arată că, la indemnizații de puțin peste 2000 de lei, 10% înseamnă 5-6 pachete de scutece sau 3-4 pachete de formulă de lapte praf, ceea ce nu are nicio logică financiară în această ecuație a austerității.
În același timp, Ana Măiță subliniază că marea majoritate a indemnizațiilor aflate în plată sunt la nivel minim, iar acest lucru reprezintă o lipsă de viziune pe termen lung datorită faptului că natalitatea în România este în cădere liberă.
„Toată lumea spune, da, vrem să nască românii, vrem să-și crească copiii responsabili, statul susține că își dorește acest lucru, dar când vine vorba despre legi nu respectă părinții României și predictibilitatea de care ei au nevoie. Pe noi ne deranjează că se schimbă regulile jocului în timpul jocului, lipsa de predictibilitate este o lipsă de respect pentru părinți. În luna martie a acestui an, s-au născut un număr de bebeluși pe jumătate din numărul de români decedați, ca să înțelegeți gravitatea”, afirmă Ana Măiță, potrivit Ziare.com.
Există o directivă europeană care îi obligă și pe tați să ia o lună de concediu paternal, dar este prea puțin. Ana Măiță spune că în România sunt în jur de 30% bărbați care își asumă concediul de creștere a copilului.
„Este o directivă europeană care a fost pusă în aplicare în România pentru încurajarea bărbaților să se bucure de viața de familie. Dacă concediul cerut de către mamă este de 24 de luni, tatăl este obligat să-și ia și el o lună din acest concediu, sau luna respectivă se pierde”, spune Ana Măiță.
Mamele își asumă în continuare marea majoritatea concediului.
În ceea ce privește soluțiile pe care le au mămicile în acest moment, fondatoarea Asociației Mame pentru Mame explică faptul că echipa a încercat să intre în contact cu noul Guvern, însă fără succes.
„Nu am avut loc de sindicate. În ce privește protestul, pe cod roșu de caniculă nu se punea problema să scoatem mamele în stradă, deși au fost mame care ne-au solicitat lucrul acesta, revoltate de situație, dar am gândit în sensul păstrării siguranței și protejării sănătății lor și a bebelușilor”, spune Ana Măiță.