În marile orașe din România au început să apară tot mai des, în trafic, vehicule pe două roți precum scuterele, mopedele sau motocicletele. De regulă, aleg această variantă persoanele care s-au săturat să stea blocate în trafic zeci de minute, potrivit promotor.ro.
De asemenea, tot din acest motiv s-a înmulțit și numărul vehiculelor cu trei roți, care sunt la fel de agile ca și scuterele sau motocicletele.
Cu toate acestea, aceste mijloace de transport nu pot fi conduse de oricine, ci trebuie îndeplinite anumite condiții.
Cei care aleg să se deplaseze cu scuter sau motocicletă cu trei roți trebuie să știe că în 2024, a intrat în vigoare legea care permite șoferilor ce au permis Categoria B să conducă și anumite tipuri de motociclete.
Conform legii, șoferii cu permis Categoria B pot conduce aceste vehicule cu două roți, dar care au însă o capacitate cilindrică mică și schimbător de viteze automat.
Totodată, legea spune că șoferul trebuie să efectueze 10 ore de conducere a unei motociclete pentru a obține o adeverință care să ateste că a dobândit abilități practice specifie conducerii unui astfel de mijloc de transport.
Potrivit Codului Rutier 2025, poți conduce un vehicul cu două roți cu permis Categoria B dacă vehiculul are:
Atenție! Nu poți conduce cu permis Categoria B o motocicletă care are un motor de 250 centimetri cubi și nici una de 50 cm3 care nu are schimbător de viteze automat.
Citește și: COD RUTIER modificat la Senat. Ce se întâmplă cu permisele şoferilor de peste 70 de ani
În schimb, pot fi coduse scuterele, mopedele și motocicletele de până la 125 cm3, cu transmisie automată.
De asemenea, în aceeași categorie cu vehiculele pe două roți sunt încadrate și scuterele sau motocicletele cu trei roți, însă diferă foarte mult motorizarea pe care o au acestea.
De exemplu, unele vehicule cu trei roți au motoare de 600 cm3, altele de 125 cm3, dar toate au transmisie automată.
În cazul în care în Certificatul de Înmatriculare vehiculul este încadrat la categoria L5e, înseamnă că acesta are motor peste 50 cm3 și viteza maximă depășește 45 km/h.
Astfel, cei care dețin permis Categoria B pot conduce acest tip de vehicul cu condiția să aibă vârsta de 21 de ani împliniți.