Curs BNR 18 iulie 2025: Euro crește, dolarul scade ușor, preţul aurului a crescut masiv

Pe fondul lipsei unor date economice majore din zona euro, mișcarea cursului reflectă în special ajustări tehnice și cererea de valută de pe piața locală, în prag de weekend.
Filip Stan
18 iul. 2025, 15:04
Curs BNR 18 iulie 2025: Euro crește, dolarul scade ușor, preţul aurului a crescut masiv

Cursul valutar oficial, anunțat vineri de Banca Națională a României (BNR), este de 5,0736 lei pentru un euro, în creștere ușoară cu 0,0012 lei față de 5,0724 lei înregistrat joi.

Dolarul s-a situat la 4,3612, în scădere cu 0,0140 lei, de la un curs de 4,3752 lei în ședința precedentă. În raport cu dolarul, moneda națională a înregistrat o apreciere semnificativă. Cursul de vineri a fost de 4,3612 lei pentru un dolar, în scădere cu 1,4 bani față de ziua precedentă, când dolarul a fost cotat la 4,3752 lei. În procente, deprecierea monedei americane în fața leului este de aproximativ 0,32%.

Lira sterlină a rămas stabilă, la 5,8607 lei, iar francul elvețian este cotat la 5,4336 lei, în scădere ușoară față de cotația înregistrată joi, de 5,4419 lei. Cursul lirei sterline s-a menținut vineri la nivelul de 5,8607 lei, identic cu cel publicat în data de 17 iulie. Lipsa variației indică o perioadă de echilibru în raporturile de schimb leu-liră, într-un moment în care piețele din Regatul Unit se află în așteptare, pe fondul incertitudinilor legate de politicile fiscale post-electorale.

Francul elvețian s-a ieftinit vineri, fiind cotat la 5,4336 lei, față de 5,4419 lei în ziua precedentă. Scăderea este de 0,83 bani, echivalentă cu o variație de -0,16%. Este a doua zi consecutivă de depreciere pentru francul elvețian, în condițiile în care investitorii par să se reorienteze de la activele de refugiu către instrumente cu randamente mai ridicate, în special în regiunea euro.

Aurul a fost cotat la 470,1608 lei pentru un gram, față de 467,9189 lei joi. Creșterea vine într-un context în care investitorii manifestă din nou interes pentru activele de refugiu, iar piața metalelor prețioase este impulsionată de cererea crescută din partea băncilor centrale și de ușoarele scăderi ale dolarului, care fac aurul mai accesibil în alte monede.

România a avut două săptămâni de vis din perspectiva finanțării, emisiunile Fidelis și Tezaur au fost bine subscrise, iar din finanțarea internă aproape 31% reprezintă titlurile de stat ale populației, a declarat, joi, directorul General al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu.

Acesta a participat la deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare cu ocazia listării titlurilor de stat Fidelis, emise de Ministerul Finanțelor. Oferta publică a Ministerului Finanțelor, desfășurată în perioada 4 – 11 iulie 2025, a cuprins opt emisiuni, patru în lei și patru în euro, dintre care două au fost dedicate donatorilor de sânge.

”Îmi aduc aminte de Fidelis-ul din mai, când am fost aici și eram – eu de obicei sunt foarte pozitiv și zâmbitor – dar eram foarte îngrijorat la momentul respectiv. Probabil vă aduceți aminte. Nu știam exact din planurile pe care le aveam cum o să le realizăm. Din fericire, acum suntem într-un turnaround total, deci e un sentiment extrem de bun vizavi de România, o încredere…toate mediile investiționale (…). Am avut, practic, două săptămâni de vis din perspectiva finanțării și aici e foarte importantă cererea. Deci, a fost emisiunea de obligațiuni, 15 miliarde, au fost pe piața internă, în interbancar, 11 miliarde în câteva licitații. De la început de lună deja ne-am atins suma pe care am anunțat-o luna asta. Fidelis și Tezaur, ca de obicei, au fost bine subscrise și în general este un vibe extrem de bun. Agențiile de rating ne-au vizitat, au fost niște întâlniri foarte bune, deci lucrurile sunt întoarse la 180 de grade și asta e spre binele nostru, al Ministerului de Finanțe și spre binele țării, cred. Cred că vom ajunge la dobânzi și spread-uri mai mici, dacă menținem lucrurile așa. Deja este vizibil, curba de randament în lei este foarte aproape de 7%, spread-urile sunt din ce în ce mai tide”, a susținut Nanu.

Apare moneda de 100 de lei. BNR a dezvăluit ce personalitate se află pe reversul acesteia

Potrivit acestuia, din perspectiva emisiunilor de titluri de stat pentru populație s-a ajuns la ”niște cifre neașteptate”.

”Am ajuns la niște cifre din perspectiva emisiunilor de titluri de stat pentru populație neașteptate, dacă e să privim puțin în urmă. Deja din finanțarea până astăzi din acest an, deci aproximativ 170 de miliarde de lei, 18% reprezintă titluri de stat pentru populație. Din finanțarea internă cam 31% reprezintă titlurile de stat ale populației. Este enorm. Înainte nu aveam nici măcar 5%. Anul trecut aveam undeva la 20% din finanțarea internă în titluri de stat pentru populație. Deci, se datorează și eforturilor noastre, dar cred că a devenit o obișnuință. Sunt foarte populare instrumentele, nu e o competiție. Am tot discutat și s-a tot discutat dacă nu atragem prea mulți bani din sectorul bancar. Noi, la Finanțe, îi cam băgăm înapoi în piață, nu prea îi ținem. Noi nu avem un cash buffer în lei, buffer-ul nostru este în valută, deci mai degrabă reținem sumele pe care le atragem de la extern. Ba mai mult, practic sunt foarte mulți bani care sunt introduși din cash în sistem bancar, deci sprijină intermedierea financiară. Toate lucrurile astea sunt pozitive și aș vrea să le subliniez din nou ca și beneficii din perspectiva programelor de titluri de stat pentru populație”, a adăugat el.

La rândul său, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu, a remarcat că la începutul săptămânii în curs indicele general bursier la bursa de la București se aprecia cu 0,7%, în timp ce alte burse, precum Madrid sau Milano, erau în scădere.

”Am ținut în mod special să fiu prezent aici, la pupitrul știrilor bune, cum îi spunem noi, a veștilor bune și să marchez prima lansare de emisiune de titluri de stat sub mandatul domnului ministru Nazare (…). Și dacă de multe ori bursa a fost văzută ca un barometru, eu vă pot spune că din perspectiva bursei începutul de mandat este unul de bun augur, fiindcă pe la începutul săptămânii în curs vedem că indicele general bursier se aprecia cu 0,7%, în timp ce aveam burse – Madridul scădea cu 1,2 sau Milano scădea cu 0,6, așa că impactul la nivelul sensibilității investitorului în bursă a fost unul pozitiv”, a subliniat el.

ANAF oprește externalizarea profiturilor marilor companii și colectează informații despre cheltuielile firmelor în ultimii patru ani

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 681,3 milioane lei și 192 milioane euro prin opt emisiuni de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), în cadrul celei de-a șasea oferte publice derulată în acest an pe piața de capital.

Titlurile de stat Fidelis emise în iunie au debutat joi la tranzacționare la Bursa de Valori București. Următoarea ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis este estimată să înceapă în prima decadă a lunii august.

Prin intermediul celor 26 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație 53,3 miliarde lei (aproape 10,8 miliarde euro), suma din care 12,3 miliarde lei (2,5 miliarde euro) au fost atrase în acest an.

DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât costă, de fapt, să îți deschizi un cont la Revolut, Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeisen sau CEC Bank. Cum poți face asta fără să pierzi timp
Capital.ro
Revine stagiul militar obligatoriu? Anunțul făcut de Ilie Bolojan azi, 18 iulie: România trebuie să aibă o armată
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Giganții Microsoft și Amazon disponibilizează sute de angajați din România
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
"Dansez în întuneric, cu tine în brațele mele" Ce a apucat să-i spună Mihaela Rădulescu lui Felix Baumgartner înainte de moarte. Gestul sfâșietor care o va urmări toată viața
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Măsuri dure pe lista Guvernului Bolojan. Cât de ușor li se poate lua permisul șoferilor
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
Capital.ro
Prezență surpriză la ieșirea Elenei Udrea din închisoare. Persoana care se afla alături de Adrian Alexandrov la Penitenciarul de femei Târgșor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Guvernul vrea să „vâneze” cu drone cetățenii care nu plătesc taxe. Intră în acțiune „recuperatorii”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”