COD PORTOCALIU ANM valabil de la : 18-07-2025 ora 11:30 până la : 18-07-2025 ora 14:00
In zona : Județul Neamţ: Târgu Neamț, Bicaz, Vânători-Neamț, Pipirig, Răucești, Borca, Grumăzești, Bodești, Pângărați, Petricani, Crăcăoani, Bicaz-Chei, Agapia, Bălțătești, Poiana Teiului, Gârcina, Țibucani, Bicazu Ardelean, Urecheni, Hangu, Timișești, Brusturi, Tarcău, Păstrăveni, Farcașa, Dămuc, Alexandru cel Bun, Tașca, Ghindăoani, Ceahlău, Grințieș, Negrești, Dobreni, Drăgănești;
Se vor semnala : Averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp, intensificări ale vântului cu rafale de 50…60 km/h și grinidină de mici dimensiuni (1…2 cm). În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 15…25 l/mp.
COD PORTOCALIU ANM valabil ora 11:30 până la : 18-07-2025 ora 14:30
In zona : Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților: Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Săsciori, Unirea, Jidvei, Vințu de Jos, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Pianu, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Daia Română, Stremț, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Fărău, Noșlac, Gârbova, Crăciunelu de Jos, Cricău, Livezile, Cergău, Roșia de Secaș, Câlnic, Hopârta, Rădești, Cut, Blandiana, Ohaba, Cenade, Doștat;
Județul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Săliște, Rășinari, Șelimbăr, Roșia, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Racovița, Porumbacu de Jos, Orlat, Cristian, Șura Mare, Turnu Roșu, Arpașu de Jos, Nocrich, Șura Mică, Tilișca, Poplaca, Apoldu de Jos, Cârțișoara, Cârța, Ludoș;
Se vor semnala : Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50…70 km/h.
UPDATE: Hidrologii instituie cod portocaliu şi cod galben de inundaţii pentru râuri din mai multe judeţe. Cel mai mare pericol este pe unele râuri mici din judeţele Suceava şi Botoşani.
”Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor actualizează Avertizarea Hidrologică emisă în cursul zilei de ieri, în contextul evoluţiei condiţiilor meteorologice şi hidrologice pentru următoarele 24 de ore. Astfel, sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, precum şi creşteri semnificative de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, au transmis, vineri, hidrologii. Potrivit acestora, începând cu data de 18 iulie, ora 12:00, intră în vigoare codul portocaliu de inundaţii pentru judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita, Botoşani, Iaşi şi Constanţa, cu valabilitate până mâine, 19 iulie, ora 9:00.
”Menţionăm că fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Suceava şi Botoşani”, a transmis INHGA.
Totodată, în perioada 18 iulie, ora 12:00 – 19 iulie, ora 24:00, se instituie codul galben pentru judeţele: Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Harghita, Botoşani, Iaşi şi Constanţa, iar în data de 19 iulie, intervalul orar 06:00 – 24:00 este în vigoare acelaşi cod pentru râul Prut, în judeţul Botoşani.
”Având în vedere riscurile asociate fenomenelor prognozate, se recomandă populaţiei din judeţele vizate să urmărească permanent informaţiile transmise de autorităţile locale şi să evite traversarea cursurilor de apă în zonele semnalate. Este esenţială luarea de măsuri de autoprotecţie pentru protejarea bunurilor şi siguranţa persoanelor, iar în cazul apariţiei situaţiilor de urgenţă, cetăţenii sunt rugaţi să respecte întocmai instrucţiunile autorităţilor competente”, se mai arată ăn avertizarea hidrologilor.
UPDATE: Peste 18.000 de consumatori din județul Prahova sunt în continuare fără electricitate, vineri dimineață, din cauza avariilor produse de furtuna puternică din seara precedentă.
Potrivit situației întocmite de Distribuție Energie Electrică România, Sucursala Ploiești, două linii de medie tensiune sunt total afectate, iar alte 10 sunt parțiale afectate, fiind nealimentați 18.236 de consumatori din 30 de localități.
Un număr de 12 echipe se află pe teren pentru remedierea problemelor, arată sursa citată.
COD PORTOCALIU ANM valabil de la : 18-07-2025 ora 6:25 până la : 18-07-2025 ora 9:00
In zona : Județul Maramureş, zona de munte de peste 1800 m;
Județul Maramureş: Borșa;
Județul Bistriţa-Năsăud, zona de munte de peste 1800 m;
Județul Bistriţa-Năsăud: Maieru, Rodna, Tiha Bârgăului, Lunca Ilvei, Șanț, Ilva Mare, Măgura Ilvei;
Se vor semnala : Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 35 l/mp.
Alerte ANM în timp real aici
COD ROŞU ANM valabil de la : 18-07-2025 ora 6:15 până la : 18-07-2025 ora 9:00
In zona : Județul Botoşani: Dorohoi, Mihai Eminescu, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Dersca, Hilișeu-Horia, Pomârla, Mihăileni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna, Bucecea;
Județul Suceava: Câmpulung Moldovenesc, Vicovu de Sus, Siret, Frasin, Vama, Zvoriștea, Straja, Moldovița, Vatra Moldoviței, Fundu Moldovei, Cacica, Adâncata, Brodina, Putna, Mitocu Dragomirnei, Hânțești, Frumosu, Mănăstirea Humorului, Bălcăuți, Zamostea, Pojorâta, Grămești, Calafindești, Solca, Iacobeni, Sucevița, Sadova, Izvoarele Sucevei, Ulma, Mușenița, Moldova-Sulița, Cârlibaba, Șerbăuți, Breaza, Ciocănești;
Se vor semnala : Averse care vor acumula peste 20…30 l/mp. În zona avertizată, în ultimele ore, s-au acumulat cantități de peste 50 l/mp.
Pompierii au avut 50 de intervenții în municipiul București, în urma furtunii de joi, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF).
‘Pe perioada codurilor portocaliu/roșu în București, până la această oră au fost înregistrate 50 de intervenții, în urma cărora au fost degajați 44 de copaci, au rezultat 15 auto avariate, patru degajări acoperișuri case, un gard rupt, cinci țevi de gaze rupte’, au transmis reprezentanții ISUBIF.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în cursul zilei de joi au fost emise de către Administrația Națională de Meteorologie două avertizări nowcasting de fenomene meteorologice periculoase.
O avertizare Cod portocaliu a vizat județele Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov, în urma căruia au fost șapte localități afectate, din Ilfov și Giurgiu – îndepărtarea unor elemente de acoperiș de la trei imobile, 15 copaci prăbușiți degajați de pe carosabil și două autovehicule avariate.
O altă avertizare Cod roșu a fost valabilă pentru județele Giurgiu și Ilfov și municipiul București.
‘Municipiul București: se intervine pentru degajarea elementelor de construcție desprinse de la mai multe imobile; mai mulți copaci prăbușiți pe carosabil. La acest moment, sunt peste 130 de apeluri în așteptare în dispeceratul ISU B-IF primite prin SNUAU 112. Două persoane au fost lovite de copaci/crengi în cădere, iar în urma evaluării medicale de la fața locului au fost transportate la spital, conștiente’, se precizează într-o informare transmisă de IGSU.
Conform aceleiași surse, acoperișul unei clădiri aparținând Academiei de Poliție ‘Alexandru Ioan Cuza’ a fost luat de vânt, iar mai multe săli de clasă au fost inundate.
În localitatea Otopeni, o femeie a murit după ce a fost lovită de bucăți dintr-un acoperiș.
‘O femeie în vârstă de 49 de ani, aflată în propria locuință, a fost surprinsă de elemente de acoperiș desprinse de la un alt imobil. Din nefericire, victima a fost declarată decedată, prezentând semne incompatibile cu viața’, se mai arată în informare.
Zeci de gospodării din județul Ialomița au fost inundate, joi seară, în urma unei furtuni puternice, mai multe acoperișuri au fost smulse de vântul puternic, iar zeci de copaci și stâlpi au fost doborâți.
Conform datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomița, județul s-a aflat sub Cod roșu de furtună, iar în urma manifestării fenomenelor prognozate, pompierii au fost solicitați pentru degajarea a 52 de copaci, pentru a scoate apa din 34 de gospodării inundate și de la parterul unui bloc din municipiul Slobozia, precum și pentru degajarea a șapte acoperișuri căzute.
De asemenea, echipajele au acționat pentru îndepărtarea unor stâlpi și a firelor de electricitate căzute pe carosabil și pentru degajarea unei prelate luată de vânt la o terasă.
‘În urma acestor evenimente nu au fost înregistrate victime, însă au fost generate pagube materiale. Facem apel la populație să respecte măsurile preventive transmise de autorități!’, transmite sursa citată.
Pompierii prahoveni au intervenit, joi seară, în mai multe localități pentru degajarea unor copaci sau stâlpi doborâți de furtună, precum și pentru îndepărtarea unui panou publicitar care a căzut pe autostrada A7.
Potrivit unui bilanț comunicat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, intervenția pompierilor a fost necesară în 16 situații, fiind vorba despre nouă cazuri care au vizat degajarea unor copaci căzuți în localitățile Puchenii Mari, Tinosu, Râfov, Ploiești, Albești-Paleologu, Potigrafu, Mizil și Ciorani, îndepărtarea unui stâlp căzut pe o casă în localitatea Românești, degajarea unor cabluri electrice căzute în Râfov și Cornu de Sus și a unui panou publicitar căzut pe autostrada A7, la km 10.
De asemenea, s-a acționat pentru scoaterea apei dintr-o locuință din Valea Călugărească, precum și pentru stingerea unui incendiu produs la nivelul unui stâlp electric în Mizil.
‘Aceste evenimente nu au fost soldate cu victime. Pompierii militari prahoveni rămân mobilizați pentru a veni în sprijinul comunităților afectate. Facem apel la populație să respecte măsurile preventive transmise de autorități! De asemenea, sa acceseze platforma www.fiipregatit.ro pentru mai multe informații despre modul de comportare în astfel de situații!’, transmite ISU.