Ilie Bolojan a detaliat pachetul al doilea de măsuri, care ar urma să fie definitivat până la sfârșitul lui iulie.
Măsurile vizează, printre altele, administrația publică locală.
”Să avem mai multă eficiență și mai multă responsabilitate în administrația publică locală”, a subliniat premierul.
Potrivit premierului, pachetul de măsuri nr. 2 va mai urmări întărirea capacității administrative, astfel încât primăriile ”să fie factori de dezvoltare”, precum și descentralizarea, asta însemnând o ”formulă simplificată și digitalizată”.
”România nu se schimbă doar din București, ci și din județele, orașele și comunele țării”, a argumentat prim-ministrul.
Bolojan a detaliat apoi măsurile ce vizează administrația publică locală, una dintre acestea fiind plafonarea numărului de angajați, care va fi stabilit pentru fiecare oraș și localitate în parte, în funcție de anumiți indicatori.
”Pentru primării, principalul indicator va fi numărul de locuitori. Pentru consiliile județene, pot fi indicatori rafinați, pot fi numărul de unități administrativ teritoriale. În acest fel, vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor și ai consiliior județene”, a spus premierul, care a adăugat că, pentru consiliile județene, se va ține seama de
În acest context, Ilie Bolojan a argumentat că sunt, în prezent, primării ”cu număr mic de angajați, care funcționează foarte bine” și primării cu număr mare de angajați unde nu se vede ”niciun plus de servicii, de calitate”.
În aceste condiții, guvernul vrea reducerea personalului acolo unde acesta ”a fost supradimensionat”, a adăugat premierul.
”Acolo unde personalul este deja redus, acest lucru nu îi va afecta. Dimpotrivă, pot avea flexibilitate la stabilirea organigramei”, a mai spus Bolojan.
O altă măsură va viza limitarea numărului de polițiști locali, prin majorarea limitei de unul la mia de locuitori.
”Avem orașe care au un polițist local la 2.000 de locuitori și avem alte orașe, cum ar fi Buzău, cu mult peste limita legală”, a spus Bolojan.
Prim-ministrul a mai spus că se dorește și eliminarea suprapunerii de competențe cu Poliția Națională.
”Să fie dispecerate comune. Să nu mai ai cinci polițiști locali într-un dispecerat și cinci de la Poliția Națională în alt dispecerat. Întregul sistemul de ordine publică să fie mai bine organizat”, a mai spus Bolojan.
Premierul a mai spus, tot despre administrația publică locală, că acesteia îi vor fi alocate fonduri guvernamentale ”în funcție de eficiență”, asta putând însemna randamentul la colectarea taxelor și a impozitelor.
”O altă măsură – alocarea fondurilor guvernamentale în funcție de eficiență. Mă gândesc, de exemplu, la gradul de colectare a taxelor și impozitelor, care e amânată. Acest pachet va rezolva astfel încât să fii eficient și să poți să soliciți pe bună dreptate sume de compensare, dacă ți-ai făcut și tu datoria”, a explicat Bolojan.