Polițistul Marian Godină atrage atenția asupra unei metode prin care unii șoferi care încalcă legea „își prelungesc o grămadă dreptul de a conduce”, în loc să li se rețină permisul, dar uită de abuzurile colegilor sau de aparatura depăşită tehnic care te sancţionează nevinovat. O testare banală cu aparatele Drugtest din dotarea colegilor l-ar lăsa fără bani de pampers pe Marian Godină, poliţistul cu prea mult timp liber în concediul de paternitate, mai ales că de la 1 august va trebui să achite şi CASS de 10%
„Când eram polițist rutier, puteam observa că pe „șmecherașii” din trafic îi durea foarte tare un singur lucru. Nu amenzile, că pe alea nu le plăteau și se mai și lăudau cu asta. Durerea lor era să rămână fără permis”, scrie Marian Godină, într-o postare din 18 iulie pe pagina sa de Facebook.
Godină spune că intenția Guvernului de a propune ca șoferii care nu își achită amenzile în termen de 90 de zile să rămână fără permis este „excelentă”. Polițistul sugerează că ar trebui impusă o taxă pentru cei care depun contestații împotriva unui proces-verbal de contravenție.
„Așadar, din punctul meu de vedere, decizia guvernului de a suspenda exercitarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile celor care nu achită amenzile și restituirea permisului doar după achitarea tuturor datoriilor mi se pare excelentă. Ca idee, aș introduce și o taxă pentru depunerea contestației împotriva procesului-verbal de contravenție. Taxă care să fie restituită în cazul în care contestația este admisă, dar care să rămână la buget în cazul în care contestația se pierde. Nu de alta, dar cei mai mulți fac contestație deși știu clar că au greșit, dar știu că nu au nimic de pierdut să încerce. Ba mai mult, astfel își și prelungesc o grămadă dreptul de a conduce”, scrie Godină.
Polițistul prezintă și efectele pe care le-ar avea introducerea unei astfel de taxe: „O astfel de taxă ar descuraja depunerea contestațiilor de către cei care știu că au greșit, mai ales la depășirea vitezei unde există proba clară (și totuși majoritatea contestă în instanță), ar aduce bani la buget și ar mai elibera din volumul foarte mare de dosare ale instanțelor”, mai susține Marian Godină.
Aparatele Drugtest dau erori pe bandă rulantă
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova a declanşat o anchetă internă după ce un poliţist de la Băicoi, aflat în timpul serviciului, s-a testat antidrog, iar rezultatul a ieșit pozitiv. Verificările ulterioare au arătat că este vorba despre o eroare a aparatului.
Reamintim că un procent însemnat din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistaţi pozitiv la testele efectuate cu aparatele Drugtest, la nivel naţional, în perioada 2021 – 2023, au fost infirmate în urma prelevării probelor biologice, potrivit informaţiilor furnizate de structurile rutiere teritoriale, a informat miercuri Inspectoratul General al Poliţiei Române, transmite Agerpres.
Peste 1.000 de români care au fost „prinși” sub influența drogurilor în 2023 nu consumaseră, de fapt, substanțe interzise. Testările rapide pe care Poliția Română le-a făcut au fost confirmate de analizele la sânge în proporție de 62%.