Închirierea unui apartament sau a unei garsoniere în regim hotelier, ca persoană fizică, vă poate rotunji veniturile, mai ales dacă aveți o locuință în orașe turistice precum Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, București sau Constanța. Totuși, trebuie să aveți în vedere că, pentru a face acest lucru legal, este nevoie să obțineți mai multe avize și autorizații.
Deși platformele online precum Airbnb sau Booking par să simplifice întreaga „operațiune”, legislația românească tratează regimul hotelier ca pe o activitate de prestări servicii, nu ca o simplă închiriere. Astfel, este nevoie de autorizare, înregistrare fiscală și respectarea unor norme clare privind condițiile de cazare.
Citește și : Boxe, bere și manele – rețeta ideală pentru a alunga turiști
Pentru a închiria legal o locuință în regim hotelier, trebuie să urmezi următorii pași:
Atenție! Pentru certificatul de clasificare vei avea nevoie de următoarele documente:
Citește și : Gata cu rovinieta clasică. Vine taxa pe kilometru și pe norma Euro
Ulterior, vei înregistra activitatea la ANAF, iar în funcție de localitate, primăria poate impune anumite documente suplimentare.
Chiar dacă activitatea este desfășurată într-un apartament dintr-un bloc de locuințe, asociația de proprietari nu are dreptul legal să o interzică, atâta timp cât sunt respectate toate cerințele legii. Cu toate astea, autoritățile îți recomandă să informezi asociația, pentru a evita eventuale conflicte.
Unitatea trebuie, de asemenea, igienizată constant, dotată corespunzător și pregătită pentru inspecții din partea autorităților.