Laponia are parte de o vară atipică și neașteptat de călduroasă, iar Moș Crăciun are grijă ca toate cadourile încă de pe acum ca toate cadourile să fie gata până în decembrie. Bărbosul a fost nevoit să-și schimbe rutine.
„Ies afară doar seara, după ora 18:00, pentru o baie în lacul din pădure, când aerul începe să se răcorească”, spune Moșul. În timpul zilei, se adăpostește în atelier, pentru că „în costumul său roșu, căptușit cu blană albă, este greu de suportat în asemenea temperaturi”, relatează BBC.
Moș Crăciun are grijă ca ajutoarele sale să fie mereu în siguranță și bine hidratate: „Le reamintesc elfilor, ocupați cu pregătirea cadourilor pentru Crăciunul următor, să asigure renilor suficientă apă și să nu uite să bea și ei câte un pahar în fiecare oră”.
Valul de căldură din Laponia a durat deja 15 zile la rând: „Ultimul val de căldură de o asemenea durată în Laponia finlandeză a avut loc în 1972”, spune Jaakko Savela, meteorolog la Institutul Meteorologic Finlandez. Și chiar și atunci „a durat doar între 12 și 14 zile, în funcție de regiune”.
În Ylitornio și Sodankylä s-au atins 31,7°C, cu 10 grade peste media sezonieră. Savela explică: „Fără schimbările climatice, temperaturile din ultimele două săptămâni ar fi fost mai scăzute”.
Rovaniemi, on the Arctic Circle in northern Finland, is experiencing a heatwave with temperatures of up to 30 degrees Celsius, sending Finns flocking to beaches pic.twitter.com/GPrjelFfBt
— Reuters (@Reuters) July 16, 2025
Turiștii care au venit în Laponia pentru puțină răcoare sunt derutați.
„Este incredibil de cald – 30°C mă termină. Am venit aici ca să scap de căldură”, spune Silvia, din Praga. „Am doar un tricou cu mânecă scurtă și îl port în fiecare zi”, continuă ea.
„Mă așteptam să fie sub 20°C aici. Când ies din umbră, simt că iau foc”, completează Adita, din Londra.
Renii, ajutoarele de nădejde ale lui Moș Crăciun, sunt și ei afectați. Țânțarii le dau mari bătăi de cap, așa că fug spre sate, în căutarea unui refugiu.
„Singura opțiune a renilor ar fi să se retragă în zone mai înalte și mai vântoase, dar altitudinea maximă în Laponia finlandeză este de doar 1.000 de metri”, spune profesorul Jeff Weller, cercetător în cadrul Universității Arcticii și profesor la Universitatea din Oulu.
„Păstorii de reni ar putea fi nevoiți să construiască adăposturi mari pentru a le oferi umbră animalelor”, avertizează el.
Elina, o elfiță de la oficiul poștal al Moșului, se declară îngrijorată: „Mă întreb dacă valurile de căldură vor deveni noua normalitate”.
Jeff Weller e categoric: „Valurile de căldură și fenomenele extreme au devenit atât de frecvente încât nu pot fi explicate decât prin modificări fundamentale ale sistemului climatic. Amprenta schimbărilor climatice este clar vizibilă”.