După ce a impus plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) de către seniorii cu pensii de peste 3.000 de lei, guvernul pregătește o noi măsuri dure pentru pensionari.
Măsurile ar urma să fie incluse în al treilea pachet de austeritate, care ar trebui să fie definitivat la sfârșitul acestei luni.
Modificările plănuite de cabinetul Bolojan pentru al treilea pachet de măsuri fac parte din reforma pensiilor speciale.
Concret, prim-ministrul Ilie Bolojan vrea tăieri considerabile și majorarea vârstei de pensionare pentru magistrați, în condițiile în care mulți dintre aceștia se retrag din activitate cu aproape 20 de ani mai devreme decât vârsta standard.
Miza schimbărilor pe care le are în vedere Executivul este una uriașă. Fără reforma pensiilor speciale, România riscă să piardă sute de milioane de euro din fonduri europene, notează observatornews.
România are, în prezent, circa de 12.000 de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt magistraţi, a căror vârstă de pensionare este, în medie, 48 de ani, după cum spunea Bolojan. Guvernul vrea să mărească vârsta de pensionare, pentru a duce mai aproape de cea standard, care este 65 de ani.
Pe de altă parte, guvernul vrea să și scadă valoarea pensiilor speciale, care este, în prezent, 80 la sută din venitul brut. În acest scop, este analizată inclusiv varianta ca pensia specială să fie 80 la sută din venitul net, ceea ce ar însemna automat scăderea drepturilor acordate acestei categorii de pensionari.
În martie, Executivul a trebuit să elimine impozitarea progresivă a pensiilor speciale și să revină la un sistem unic de impozitare de 10 la sută pentru sumele ce depășesc 3.000 de lei. Decizia a fost luată după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impozitarea progresivă introdusă acum doi ani.
Foştii magistraţi au o pensie medie de 25.000 de lei pe lună, foştii piloţi încasează circa 12.000 de lei, iar foştii angajaţi ai Curţii de Conturi au aproximativ 10.000 de lei, mai scrie sursa citată.