Europa se pregătește de o schimbare importantă în domeniul securității aeroportuare, una care va ușura viața călătorilor. Mai exact, limita de 100 de ml pentru lichidele transportate în bagajul de mână urmează să fie eliminată în aeroporturile Uniunii Europene, datorită introducerii noii generații de scanere 3D pentru controlul de securitate.
Limitarea transportului de lichide în bagajul de mână a fost introdusă în 2006, după ce autoritățile britanice au dejucat un complot terorist ce viza folosirea unor substanțe lichide explozice la bordul avioanelor. De atunci și până în prezent, sticlele de apă, șampoanele, deodorantele și alte produse de igienă sau cosmetice au reprezentat o problemă constantă pentru călători, nevoiți să le transfere în recipiente mici și să le scoată din bagaje în timpul controalelor de securitate.
Citește și: O nouă tragedie aviatică! Un avion s-a prăbușit în Rusia și a luat foc. Toți pasagerii au murit
În ciuda frustrărilor generate de această regulă, autoritățile au considerat-o obligatorie. Însă, tehnologia a avansat mult în ultimii ani, iar noile scannere 3D pot realiza o imagine detaliată a bagajului și pot identifica automat substanțele periculoase fără a mai fi nevoie ca pasagerii să scoată lichidele sau electronicele din bagajele de mână.
Unele aeroporturi precum cele din Londra, Amsterdam, Munchen sau Roma Fiumicino, au început deja să implementeze aceste scanere avansate încă din perioada pandemiei sau imediat după. Totuși, aplicarea măsurii a fost temporar suspendată pentru testări suplimentare și pentru a se asigura că noile sistemele sunt eficiente, sigure și rapide.
Acum după ani de analize și verificări, ECAC este pregătită să dea undă verde aplicării măsurii la scară largă. Oficialii europeni subliniază însă că fiecare aeroport are responsabilitatea de a informa pasagerii cu privire la momentul în care regulile intră în vigoare local.
Încă nu este sigur când vor intra în vigoare noile reguli, totul depinzând de ritmul cu care fiecare aeroport in UE va reuși să implementeze tehnologia necesară. Aeroporturile care încă nu sunt echipate cu scannere 3D vor continua să aplice vechile reguli până la modernizarea completă a infrastructurii de securitate.
Totuși, se așteaptă ca până la finalul anului 2025, majoritatea aeroporturilor mari din UE să fi trecut la noile sisteme. Aeroporturile regionale sau cele mai mici ar putea avea întârzieri, în funcție de bugetul disponibil și de capacitatea de instalare a echipamentelor moderne, notează Știri Diaspora.