O elevă a Școlii Militare din Sibiu a creat bocancii care transformă mersul pe jos în energie electrică. Militarii vor putea să-și încarce telefoanele în timp ce bat pas de defilare

O elevă a Școlii Militare din Sibiu a creat bocancii inteligenți, care se încarcă în mers și conferă mai multă autonomie militarilor. În timp ce bat pas de defilare, cadrele militare vor putea să producă energie cu care să își încarce telefoanele sau dispozitivele electronice.
Irina Dumitrescu
28 iul. 2025, 08:30
O elevă a Școlii Militare din Sibiu a creat bocancii care transformă mersul pe jos în energie electrică. Militarii vor putea să-și încarce telefoanele în timp ce bat pas de defilare
Ilie Cristiana-Ionela, elevă a Școlii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu, a creat bocancii inteligenți care produc energie electrică.

Ministerul Apărării Naționale a prezentat invenția unei eleve a Școlii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu. Este vorba despre un prototip de bocanci tactici inteligenți, care transformă energia mecanică în energie electrică și, astfel, permit încărcarea dispozitivelor electronice în mod autonom.

O elevă a Școlii Militare din Sibiu a creat bocancii care produc energie electrică

Tânăra, pe numele său Ilie Cristiana-Ionela, susține că a urmărit, prin intermediul acestui proiect, să ofere mai multă autonomie energetică soldaților și să elimine dependența de surse externe. Eleva Școlii Militare din Sibiu a explicat ce dificultăți a întâmpinat în realizarea proiectului său, dar și cum a reușit să se descurce.

„Am ales să dezvolt acest proiect deoarece mi-am dorit o soluție practică și inovatoare care să contribuie la autonomia energetică a echipamentelor individuale tactice.

Realizarea lui nu a fost ușoară, întrucât am întâmpinat provocări tehnice, de la integrarea materialelor piezoelectrice în talpa bocancilor, până la optimizarea circuitului de stocare a energiei.

Citește și : Român din Spania, arestat după ce a terorizat un bărbat care nu mai plătise chiria. L-a evacuat forțat, prin amenințări și intimidare

Proiectul constă în realizarea unor bocanci tactici inteligenți, dotați cu discuri piezoelectrice care transformă energia mecanică în energie electrică.

Energia generată este redresată și stocată într-un acumulator Li-Ion cu port USB, capabil să alimenteze dispozitive portabile precum telefoane, senzori sau sisteme GPS.

Scopul acestui concept este de a crește independența energetică a personalului militar în teren, eliminând dependența de surse externe”, a transmis Ionela Ilie.

Numărul militarilor români a crescut în ultimul an

În ultimul an, numărul militarilor activi din Armata Română s-a majorat cu 6.000, fiind aproape de pragul de 70.000 de cadre militare. Autoritățile vizează să aibă un efectiv total de 120.000-130.000 de militari, experții atrăgând atenția că această creștere este numai „o picătură din ceea ce ar trebui să avem”.

Pe lângă recrutarea de cadre active, Ministerul Apărării pregătește un nou program destinat atragerii tinerilor în sistemul militar prin statutul de rezervist voluntar. Programul vizează atragerea a 6.000–7.000 de tineri, cu vârste între 18 și 35 de ani, care ar urma să beneficieze de stagii de pregătire extinse. Dacă în prezent rezerviștii voluntari parcurg doar două săptămâni de instruire anuală, noul proiect prevede stagii de pregătire de aproximativ patru luni.

Citește și : Se oprește curentul electric în București și Ilfov! Zonele vizate și motivul întreruperii

Tinerii care se vor înscrie în program vor primi, pe durata pregătirii, atât solda echivalentă unui militar activ, cât și un bonus echivalent cu trei salarii medii brute. Acest lucru poate duce la un venit lunar de aproximativ 7.000 de lei pentru participanți, o sumă considerată atractivă pentru mulți români.

DailyBusiness
Rețeta de chiftele din conopidă a Roxanei Blenche. Sunt perfecte pentru zilele caniculare
Spynews
Ce se întâmplă cu Ion Iliescu pe patul de spital! Medicii au făcut un anunț de ultim moment
Bzi.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire! Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Fanatik.ro
Dezvăluiri uluitoare din cazul Anastasiu – ANAF: nora inspectoarei care a luat mită lucrează la Curtea de Conturi, iar fiul a vrut să intre la antifraudă
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Elena Udrea. Decizia luată împreună cu Adrian Alexandrov
Playtech.ro
Mirabela Grădinaru a strălucit pe covorul roșu din Salzburg. Rochia cu care a atras toate privirile. De data aceasta a schimbat designerul
Adevarul
Cum clocotea Capitala pe caniculă în urmǎ cu peste jumătate de secol: „Trotuarele dogoreau la 60 de grade. La ștrand, lumea se luptă pe un metru de apă”
wowbiz.ro
Anunț oficial! Cât vor fi bursele elevilor în anul școlar 2025-2026. Ministrul Educației a explicat care sunt criteriile de acordare: „Meritul trebuie să fie merit”
Evz.ro
Lui Putin i se strânge funia de par. Trump, anunțul momentului
Prosport.ro
Ce și-a făcut Simona Halep pentru a fi o femeie mai atrăgătoare
kanald.ro
Cursul valutar BNR luni, 28 iulie 2025: Moneda euro se află în scădere azi! La ce valoare au ajuns principalele valute
Cancan.ro
Frumuşelul de la Antena 1 o desfiinţează pe fosta soţie: 'A plecat cu banii copiilor și tot aurul.' Replica femeii l-a scos din minţi
Capital.ro
Veste tristă despre Ion Iliescu. Medicii au făcut acum anunțul despre fostul președinte
StirileBZI
Noi tăieri pentru bugetari! Indemnizația de hrană se reduce semnificativ. Cine pierde cel mai mult?
stirilekanald.ro
Medicul Sînziana Lovin, găsită moartă în casă de fiica sa de 19 ani! Dezvăluiri de ultimă oră
Programul Rabla, suspendat timp de doi ani. Fondurile vor fi redirecționate către proiecte din PNRR