Un manager de la o companie IT, din departamentul de resurse umane, a fost prins cu 22 de angajați falși, de pe urma cărora a încasat milioane de lire sterline. Unde a avut loc această operațiune și cum a fost depistată frauda uriașă?
Citește și: Cine poate încasa pensia neplătită din luna decesului unui pensionar
Un manager de resurse umane din China a furat peste un milion și jumătate de lire de la o companie tech la care lucrau în metropola Shanghai, creând 22 de angajați care nu au existat niciodată în realitate, încasând salariile acestora.
Planul, pus la cale de Yang, a continuat opt ani. Totul s-a destrămat când unul dintre angajații falși ai lui Yang, care figura ca prezent la muncă, neîntrerupt, timp de șase luni, nu fusese văzut niciodată.
În total, Yang a băgat în buzunar 16 milioane de yuani (1,6 milioane de lire sterline, deci aproximativ 9.200.000 de lei), direcționând salariile angajaților fantomă către conturi bancare pe care le gestiona, conform Daily Mail.
Potrivit sursei citate, Yang era singura persoană responsabilă cu procesul de angajare și demisie din cadrul companiei, deci nimeni nu îi supraveghea activitatea și nimeni altcineva nu se ocupa de plata salariilor.
Autoritățile au fost alertate la scurtă vreme după ce au descoperit că Yang era în spatele acestei fraude masive. Acesta recunoscut că este responsabil pentru acuzațiile care i s-au adus.
A returnat 1,1 milioane de yuani (puțin peste 111.000 de lire sterline), iar familia lui a mai restituit încă 1,2 milioane de yuani (în jur de 123.000 de lire). Yang a fost condamnat la 10 ani și două luni de închisoare și a fost lipsit de drepturile sale politice timp de un an, primind și o amendă pentru delapidare.
O fraudă asemănătoare a fost descoperită în Marea Britanie, anul trecut. O mamă cu doi copii, care părea a fi o lucrătoare IT obișnuită la o sucursală Lloyds Bank, era de fapt o „dependentă de bani” care și-a păcălit propria familie și prieteni într-o escrocherie în valoare de o jumătate de milion de lire sterline, potrivit Daily Mail.
Annabelle Allan, în vârstă de 29 de ani, din Halifax , îngropată în datorii , s-a descris ca fiind o „persoană muncitoare, veselă, entuziastă și prietenoasă” care are „sete de cunoaștere”.
Cu toate acestea, femeia și-a folosit „în mod sofisticat” slujba ca „acoperire” pentru a-i păcăli pe cei mai apropiați – inclusiv pe propriul ei frate – să investească într-o schemă falsă de acțiuni.
Tribunalul Coroanei din Bradford a aflat cum Allan a acumulat datorii în valoare de peste 16.600 de lire sterline pe numele fratelui ei, ceea ce a dus la pronunțarea unei hotărâri judecătorești împotriva lui. Potrivit procurorilor, fratele femeii nu a avut altă opțiune decât să sprijine poliția în urmărirea penală a surorii sale. Allan a intrat la pușcărie, însă a fost eliberată la ceva vreme, pe cauțiune.
Nici România nu este mai prejos la capitolul fraude, iar asta o dovedește cea mai mare furăciune prin angajări fictive care a fost scoasă în evidență la începutul acestui an, de Parchetul European (EPPO) din Cluj Napoca.
Mai exact, Parchetul a trimis în judecată un dosar cu o fraudă de 1,6 milioane de euro care implică Uniunea Europeană, dar și fonduri naționale destinate promovării ocupării forței de muncă.
Între 2019 și 2021, cei vizați de anchetă au creat firme fictive pentru a obține în mod fraudulos subvenții europene și naționale. Scopul a fost ajutorarea persoanelor aflate în șomaj pentru a-și spori șansele de angajare și a-și dezvolta competențele reale.
Potrivit procurorilor, ar fi existat 197 de angajări în cadrul acestei scheme frauduloase, dauna totală depășind un milion de euro. În această operațiune au fost implicați și funcționari din cadrul AJOFM din județele Bacău și Neamț, potrivit Fanatik.