Căutările în cazul criminalului Emil Gânj, bărbatul de 37 de ani, evidențiază o lungă serie de greșeli capitale pe care le-au făcut polițiștii aflați de două săptămâni pe urmele acestui individ extrem de periculos, scrie Libertatea, care citează judiciariști cu experiență, retrași din activitate.
„Poliția a cedat la presiunea publicului și a oferit încă din primele zile ale căutărilor nepermis de multe date esențiale care au dezvăluit strategia de căutare, traseul echipelor de intervenție, numărul polițiștilor implicați în această misiune, adresele unde se făceau scotociri și percheziții.
Dacă pentru publicul larg grădinile, curțile și pădurile pe unde erau filmați polițiștii aflați în căutarea criminalului nu reprezentau nimic altceva decât niște dealuri ca oricare altele, pentru Gânj și apropiații care îl protejează aceste informații au însemnat aur curat”, spun judiciariștii contactați de Libertatea.
Toată osteneala polițiștilor aflați pe urmele lui Emil Gânj a părut mai degrabă un exercițiu de imagine pentru Poliția Română, care nu a fost capabilă să-l prindă nici în urmă cu un an și jumătate când a incendiat pentru prima dată casa în care locuia Anda, partenera criminalului și nici acum, după ce tânăra a fost omorâtă și incendiată.
„Au făcut Untold pe ulițe”, spun sursele contactate de Libertatea. Zecile de mașini de poliție și de jandarmi cu girofarurile aprinse, prezente zi și noapte în mijlocul unei comunități nefamiliarizată cu astfel de asistență, deja zdruncinată de drama prin care a trecut, nu fac altceva decât să complice situația.
În căutările de la Mureș au fost angrenate mai multe departamente din Ministerul de Interne, atât de la București, cât și polițiști de la inspectoratele județene. Potrivit Libertatea, s-a creat astfel o luptă de orglii, de care a profitat Emil Gânj. S-a pornit cu stângul, acuză surse Libertatea. Este o căutare haotică, echipele s-au călcat în picioare, nu a fost respectat un plan clar, atunci când au existat informații certe despre ascunzătoarea lui Gânj, s-a intervenit cu întârziere și cu zgomot „ca să dea bine pe sticlă”.