Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetară s-a bazat pe estimări nerealiste privind veniturile

Rectificarea bugetară încalcă mai multe reguli fiscal bugetare, cea mai importantă fiind ţinta de deficit, şi a fost făcută pe baza unor proiecţii nerealiste, numai din impozitul pe venit şi contribuţii din asigurări veniturile fiind supraestimate cu 1 miliard de lei, potrivit Consiliului Fiscal.
Iulian Tudor
13 aug. 2013, 10:00
Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetară s-a bazat pe estimări nerealiste privind veniturile

„Încălcarea de către proiectul de rectificare bugetară a regulilor fiscal bugetare subminează grav credibilitatea acestora, mai ales în ceea ce priveşte nerespectarea ţintei de deficit bugetar”, arată Consiliul într-o opinie formulată la 30 iulie, data la care Guvernul a decis prima rectificare bugetară a anului, potrivit Mediafax.

Consiliul Fiscal menţionează că a primit informaţii de la Ministerul Finanţelor cu privire la rectificare în seara zilei precedente, astfel că nu a avut timp să facă o analiză riguroasă până la aprobarea proiectului de către Executiv.

„Dinamica încasărilor din impozitul pe venit, faţă de perioada similară a anului anterior, este previzionată a se accelera la 10,8% la sfârşitul anului 2013 faţă de 9,29% la finele primului semestru al anului curent, în condiţiile în care ritmul anualizat de majorare a salariilor în economie în luna iunie a coborât la doar 3,7%, estimarea pentru finele anului apărând astfel ca nerealistă”, arată Consiliul în analiza extinsă asupra rectificării bugetare.

Consiliul atenţionează că estimările privind impozitul pe venit şi salarii nu au fost revizuite negativ cu ocazia rectificării bugetare, în condiţiile în care ritmul de creştere a salariilor de 7% luat în
considerare la elaborarea bugetului iniţial apare „drept foarte optimist” în acest moment, iar creşterea numărului de salariaţi, precum şi măsurile „discreţionare” adoptate nu par a fi suficiente pentru a compensa dinamica nefavorabilă a câştigului salarial.

Acelaşi raţionament este aplicat şi sumelor colectate din contribuţii de asigurări, pentru care se aşteaptă o majorare la finele anului 2013 cu 6,2% faţă de anul trecut, în timp ce rata de creştere anuală la şase luni este de 4,26%, estimarea fiind astfel nerealistă.

„Având în vedere cele de mai sus, Consiliul fiscal apreciază că, împreună, veniturile aferente acestor două categorii bugetare sunt supraestimate cu circa un miliard de lei”, se spune în comunicat.

Pe fondul consumului privat scăzut, Consiliul apreciază că există riscuri pentru nerealizarea încasărilor din TVA proiectate şi este rezervat în privinţa impactului pozitiv al majorării accizelor la alcool şi produse de lux asupra veniturilor bugetare.

„Atingerea ţintelor în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene apare ca o provocare majoră, ţintele fiind practic nerealiste, în contextul în care bugetul prevede o majorare de 52,3% faţă de sumele atrase în 2012, iar execuţia la 6 luni relevă o diminuare de 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată în opinia Consiliului Fiscal.

Specialiştii spun că, deşi avansul economic a fost revizuit ascendent de la 1,6% la 2%, structura acestuia nu este favorabilă creşterii încasărilor bugetare, iar veniturile colectate vor fi probabil sub nivelul estimat.

Consiliul fiscal atenţionează asupra carenţelor serioase din procesul de programare bugetară, nivelurile proiectate în bugetul iniţial fiind depăşite frecvent în ultimii ani, ceea ce ar putea afecta credibilitatea estimărilor pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii.

„Chiar dacă încasările din taxa clawback, neincluse în bugetul iniţial, sunt utilizate pentru finanţarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, dimensiunea revizuirii (+2 miliarde de lei, respectiv circa 0,3% din PIB) nu poate fi explicată doar de acest factor. În acest context, Consiliul fiscal recomandă bugetarea adecvată a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, potrivit angajamentelor asumate, astfel încât acestea să nu mai reprezinte un factor de incertitudine la adresa poziţiei fiscale, în momentul rectificărilor bugetare”, se arată în analiză.

Consiliul apreciază totodată că eficientizarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile nu este posibilă pe termen mediu fără reforme structurale foarte profunde, în special în sistemul de sănătate, şi fără eficientizarea sistemului de achiziţii publice în general.

Cheltuielile cu dobânzile par supraevaluate, în contextul reducerii semnificative a costurilor de finanţare înregistrată în primele şapte luni. Deşi scăderea dobânzilor plătite de stat în contul datoriei publice a fost foarte mare, influenţa pozitivă asupra cheltuielilor efective cu dobânzile va fi observată gradual, pe măsură ce datoria emisă anterior va ajunge la scadenţă, urmând a fi refinanţată în noile condiţii de piaţă mult mai favorabile, potrivit sursei citate.

„În concluzie, în opinia Consiliului fiscal, atingerea noii ţinte de deficit bugetar pe anul în curs parea fi dependentă în mare măsură de realizarea veniturilor bugetare, acestea părând a fi optimiste, riscurile fiind înclinate pe partea negativă, respectiv încasări mai reduse decât cele preconizate prin proiectul de rectificare bugetară care trebuie compensate printr-un control foarte strict al cheltuielilor, precum şi prin întărirea eforturilor de îmbunătăţire a colectării veniturilor bugetare”, atenţionează Consiliul.

Prima rectificare bugetară prevede un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, în urcare la 626,2 miliarde lei, şi un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte. Astfel, deficitul bugetar pe cash va creşte de la 13,3 miliarde lei la 14,7 miliarde lei.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Alexia Eram şi iubi n-au pierdut deloc timpul pe litoral! S-au 'dezlănţuit' în mijlocul mulţimii! Atenţie, imagini interzise celor… singuri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele