ANALIZĂ: Să plângem împreună cu pătimaşii pentru yachturi, aur, arme de vânătoare şi maşini de lux

"Nu pot fi de acord să le plângem de milă pătimaşilor pentru yacht uri, aur vânătoare şi alcool. Sau mai bine spus celor care se plâng de mărirea accizelor la bunurile de lux sau la bunurile care fac obiectul unui consum nesănătos", scrie Cristian Socol, consilier de stat al premierului Ponta, într-un editorial pentru contributors.ro.
Cristian Socol
20 aug. 2013, 18:07
ANALIZĂ: Să plângem împreună cu pătimaşii pentru yachturi, aur, arme de vânătoare şi maşini de lux

Sunt de acord şi o să susţin permanent reducerea impozitării muncii şi introducerea unui TVA diferenţiat pentru alimentele de bază, aşa cum există în majoritatea ţărilor europene. Însă nu pot fi de acord să le plângem de milă pătimaşilor pentru yacht uri, aur vânătoare şi alcool. Sau mai bine spus celor care se plâng de mărirea accizelor la bunurile de lux sau la bunurile care fac obiectul unui consum nesănătos.

Ce uită să spună iniţiatorii propagandei de tip „USL a crescut taxele” este ce categorii de taxe s-au mărit, destinaţia acestor taxe şi cine sunt cei a căror bunăstare este afectată. În realitate, sunt patru categorii.

Prima, s-au mărit accizele la yacht-uri, aur, arme de vânătoare, maşini de lux şi alcool. Nu cred că este ceva de comentat într-o ţară care se află pe locul trei în UE în ceea ce priveşte inegalitatea veniturilor, polarizarea socială afectând puternic condiţiile creşterii economice.

A doua categorie – s-au introdus taxe pe monopolurile naturale, pe exploatarea resurselor naturale şi o taxă suplimentară temporară pe câştigurile (obţinute de companiile care produc şi comercializează gaze naturale) din liberalizarea pretului la gaze. Parte din veniturile obţinute au mers pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene iar parte pentru susţinerea financiară a consumatorilor vulnerabili, loviţi de liberalizarea preţurilor la gaze şi energie. În România statistica INS arată că peste 40% din gospodării au restanţe mai mari de 3 luni la plata facturilor la utilităţi. În plus, să nu uităm că în ultimii sase ani, statul a in­ca­sat din taxe, redevente petro­liere si miniere, din tarife si a­menzi aplicate de Agentia Na­tio­nala de Resurse Minerale (ANRM), in jur de 7 miliarde de lei anual, echivalentul a circa 1,6 miliarde de euro. Astfel, în Romania, totalul taxelor pe resursele naturale aduc anual in jur de 1,5 – 2% din PIB la buget. În Bulgaria, spre exemplu, acestea aduc 7-8% din PIB

A treia categorie priveşte obligativitatea sistemului de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi reducerea limitei veniturilor obţinute pentru care se aplică acest sistem de 100.000 euro la 65.000 de euro. Măsura a fost impusă de gradul ridicat de evaziune fiscală din domeniu. Din 490.000 de firma active la acel moment 260.000 declarau profit iar 230.000 pierderi. Multe dintre firme inregisstrau pe pierderi în ultimii cinci ani consecutivi dar erau campioane la cererile de restituire a TVA. Banii obţinuţi au mers către schemele deajutor de stat pentru IMM uri, acordarea de garanţii şi alte forme de sprijin ale IMMurilor contribuabili corecţi la bugetul de stat.

A patra categorie priveşte sistemul de impozitare a veniturilor din activităţi agricole. Măsura a avut în vedere creşterea bazei de impozitare   Impozitul de tip forfetar stabilit pe baza normelor de venit net pe unitati fizice (hectare cultivate, capete de animale crescute si valorificate) asigura o reducere la jumatate a presiunii fiscale fata de actuala prevedere – 21,5% aplicata asupra normei de venit net  (propunere) reprezinta circa ½ din 7,5% aplicata asupra venitului brut (actual). O motivatie simplă: la noi, cand anul agricol este bun, avem crestere economica, iar cand anul agricol este prost nu avem crestere sau aceasta este redusa. Dar si cand avem un an agricol bun veniturile incasate la buget sunt foarte mici, deoarece agricultura nu este fiscalizata. Se stimuleaza astfel crearea unui mediu concurential in domeniu. Fondurile obtinute de aici au fost folosite pentru stimularea producatorilor agricoli, crearea de centre de colectare produse agricole, s.a.m.d. Fiscalizarea micii agriculturi, printr-un regim de impozitare regresiv, a avut în  vedere echilibrarea poverii fiscale, precum şi introducerea de stimulente în favoarea comasării suprafeţelor, cu efect în planul creşterii productivităţii. De asemenea, există efecte pozitive prin includerea micilor producători agricoli în sistemul asigurărilor sociale.

Principiul măririi / introducerii acestor taxe este simplu: oboseala fiscală este ridicată în România pentru contribuabilii corecţi. Pentru a reduce acest fenomen trebuie luptat puternic cu evaziunea fiscală, în primul rând. Creşterea de taxe nu trebuie folosită decât ca metodă excepţională. Oricum, reducerea CAS la angajator trebuie să fie măsura prioritară de luat în calcul, însoţită şi aceasta de reducerea muncii la negru, un fenomen îngrijorător în România.

DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Un elev din Argeș a luat 9,90 la BAC și a depus contestație. Rezultatul l-a făcut unic în județul său
Capital.ro
Statul ia bani de la români. Anunț de la Ministerul Finanțelor pentru românii peste 18 ani. Se achită de azi, 7 iulie
Playtech.ro
Vijelii puternice cu rafale de 100km/h, în România. Cine scapă de caniculă chiar de azi?
DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Părinții cu venituri sub 3000 de lei ar putea fi scutiți de la plata CASS. Ce alte modificări se cer la noul pachet fiscal
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Zeci de scorpioni au invadat o comună din România. Temperaturile ridicate favorizează apariția acestora | VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România