Vreme rece şi ploi puţine şi slabe cantitativ. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Meteorologii anunţă pentru următoarele zile o vreme specifică toamnei, cu temperaturi potrivite, însă vestea bună ar fi că ploile vor fi puţine şi slabe. Din fericire, temperaturile din termometre vor urca destul de mult de marţi.

21 sept. 2013, 13:43
Vreme rece şi ploi puţine şi slabe cantitativ. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Duminică, în mare parte din ţară vor fi temperaturi ceva mai mici decât ar fi normal în ultima decadă din septembrie, la amiază în estul Transilvaniei abia se vor atinge 13 grade Celsius, în timp ce în sudul Olteniei şi al Munteniei mercurul din termometre urcă spre cele 23….24 de grade mai potrivite pentru data din calendar. Cât despre nori şi ploi, doar câţiva stropi se aşteaptă peste zi în regiunile estice şi centrale, ca şi la munte unde, pe crestele înalte, pot fi din nou precipitaţii mixte. Vântul se arată şi el mai alert în Moldova, Dobrogea, Transilvania şi zona de munte.

Duminică în Capitală doar trecător se perindă câţiva nori pe cer, dar soarele predomină, vântul nu face excese şi maxima zilei atinge 22…23 de grade.

ANM: Ne aşteaptă o iarnă cu căderi masive de precipitaţii. Vezi când va ninge

Luni tot răcoroasă rămâne vremea în mare parte din ţară, cu temperaturi la prânz de la 12…13 grade în Maramureş, estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, până la 24 de grade în Lunca Dunării. În plus, norii se adună tot mai mulţi în jumătatea nordică a ţării, unde spre seară, la nivel local, îşi fac apariţia şi ploile. Pe crestele înalte de munte vor fi şi lapoviţe sau ninsori după căderea nopţii, iar vântul este din ce în ce mai alert în toate regiunile, cu viteze mai mari la munte şi în sud-vest.

În Bucureşti, luni, vor fi aproximativ 22 de grade la amiază, dar vântul suflă sprinten şi temperatura real resimţită de corpul uman va fi ceva mai scăzută, cu atât mai mult cu cât şi soarele împarte cerul cu tot mai mulţi nori.

Citeşte şi PROGNOZA METEO PE TREI LUNI

În prima parte a zilei de marţi încă trenează nori ce lasă ploi slabe, pe alocuri la munte şi izolat în restul teritoriului, dar spre prânz soarele predomină şi temepratura aerului atinge valori de la 13 grade în depresiuni până la 24 în Lunca Dunării. Iar vântul continuă să sufle cu putere, mai ales în sud-vestul şi nord-estul ţării, ca şi la munte.

În Bucureşti, marţi, vântul încă suflă cu putere, aşa că împrăştie repede norii şi ziua se anunţă destul de însorită, însă uşor mai răcoroasă decât ar trebui, cu aproximativ 22 de grade la amiază.

Miercuri revenim la temperaturi normale pentru ultima decadă din septembrie, între 14 şi 28 de grade la scara întregii ţări, iar ploile, puţine şi slabe cantitativ, preferă nordul şi centrul ţării. Vântul rămâne de interes însă, mai ales în zona de munte şi în Moldova, unde temperaturile vor fi resimţite ca fiind mai răcoroase. Însă tendinta este ca încălzirea vremii să se resimtă mai puternic în următoarele zile, când în vestul şi sudul ţării va fi chiar mai cald decât ar trebui la sfârşitul primei luni de toamnă. În nord şi la munte şi la jumătatea săptămânii încă sunt ploi, chiar daca puţine şi slabe.

Vremea e rece şi schimbătoare la malul mării, duminică. Norii lasă doar câţiva stropi de ploaie, dar vântul se agită peste zi, furând din maximele de numai 17-19 grade. Doar 14-18 grade se anunţă în apa mării ţărm.

Munţii au parte de nori din care cad ploi, mai ales peste Carpaţii Orientali şi cei Meridionali. Pe crestele înalte deja vorbim în fiecare zi de lapoviţe şi ninsori, iar vântul este ascuţit şi neplăcut. Temperatura nu variază prea mult, dar nici nu mai trece de 4 grade pe Ceahlău, 10 la Păltiniş sau 11 la Predeal.

În Transilvania se iveşte şi soarele printre nori, dar nu putem vorbi despre o zi frumoasă, mai ales că, din când în când, mai cad şi ploi slabe, cel mai proabil în sudul şi estul regiunii. În plus, şi vântul se arată agitat, astfel că temperaturile zilei se vor resimţi ca fiind mai severe decât indicaţia termometrelor, adică 13 grade la Miercurea Ciuc, 16 la Braşov şi 18 la Sibiu şi Târgu Mureş.

Tot 18 grade se anunţă la amiază şi în Baia Mare sau Oradea, unde răzbat şi câteva raze de soare printre nori ce stau adunaţi pe cer, dar nu se aşteaptă precipitaţii, iar vântul e ceva mai domol.

Către sud temperaturile sunt chiar mai generoase, 19 grade se vor atinge la Arad şi Reşiţa, 20 la Timişoara sau Deva, în aceleaşi condiţii de cer temporar noros, însă fără precipitaţii şi fără vânt.

Şi în Oltenia regimul termic este mai apropiat de normalul perioadei, 22 de grade vor fi la prânz la Craiova şi Târgu Jiu şi 21 la Râmnicu Vâlcea, fără ploi şi cu doar câţiva nori în plus spre dealuri.

În Muntenia este cel mai cald, 24 de grade vor indica termometrele la Alexandria şi Giugiu, 21 vor fi la Brăila, Buzău sau Ploieşti. Dar ziua nu va fi deplin însorită, în estul regiunii norii predomină, iar pe alocuri scutură şi câte o ploaie slabă.

Şi în Dobrogea sunt nori mai mulţi la sfârşit de săptămână, trecător plouă puţin şi slab, însă vântul suflă cu hotârăre întreaga zi, iar la amiază vor fi 19 grade şi la Constanţa şi la Tulcea.

În Moldova soarele este scump la vedere, predomină norii şi pe alocuri plouă slab, vântul suflă şi el cu putere, o zi de toamnă mai mohorâtă, cu 19 grade la Galaţi, Bacău, Vaslui şi Iaşi, şi 17 grade la Suceava.