Monstrul adormit din centrul galaxiei noastre: Gaura neagră se vedea, în trecut, pe cerul nopţii

În centrul Căii Lactee, la 25.000 de ani lumină de Pământ, se ascunde un monstru acum adormit - o gaură neagră supermasivă care, conform astrofizicienilor, are masa a aproximativ 4 milioane de sori şi care era activă în urmă cu 2 milioane de ani.
Cristina Dinu
26 sept. 2013, 10:28
Monstrul adormit din centrul galaxiei noastre: Gaura neagră se vedea, în trecut, pe cerul nopţii

În momentul în care era activă, în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani, această gaură neagră înghiţea cantităţi enorme de materie şi elibera jeturi puternice de energie, scrie Agerpres.

„Dacă am fi putut să o vedem acum 2 milioane de ani, cerul nopţii ar fi arătat cu totul diferit”, susţine Philip Maloney de la Universitatea Colorado, co-autorul acestui studiu despre uriaşa gaură neagră. „Pe atunci gaura neagră din centrul Căii Lactee a fost poate de 10 milioane de ori mai strălucitoare decât în prezent”, a mai adăugat el.

Pe măsură ce gaura neagră supermasivă atrăgea materie, această materie se agrega într-un disc în jurul găurii negre, se încălzeşte şi începe să strălucească. Atunci când o cantitate mai mare de materie este atrasă în disc, energia este eliberată sub forma unor şuvoaie de particule strălucitoare, perpendiculare pe rotaţia găurii.

Dovezile activităţii acestei găuri negre, pe care astronomii au botezat-o Sagittarius A* sau, pe scurt, Sgr A*, pot fi urmărite prin intermediul unei emisii de unde radio proprii. Acest semnal radio este în prezent tăcut, conform Discovery News, o „vacanţă” faţă de anii agitaţi în care gaura neagră era activă şi se hrănea cu gaze cosmice, praf şi ocazional cu stele şi planete care ajungeau prea aproape ca să mai poată scăpa de uriaşa sa atracţie gravitaţională.

Pentru a afla când a fost ultimul semnal radio pornit din centrul galaxiei, cercetătorii şi-au orientat atenţia spre misteriosul filament strălucitor de gaze cosmice denumit Curentul lui Magellan, ce reprezintă o lungă panglică de gaz ce se întinde, aproape pe jumătate, în jurul galaxiei noastre, Calea Lactee. Noile observaţii realizat cu telescopul Hubble au indicat că o mare parte a acestui curent de gaz provine din Norul Mic al lui Magellan, fiind rupt din acesta în urmă cu două miliarde de ani în urmă, conţinând şi o parte mai mică provenită, mai recent, din vecinul său mai mare, Norul Mare al lui Magellan. Norii lui Magellan sunt două galaxii pitice ce orbitează în jurul galaxiei noastre

„Radiaţiile ultraviolete rezultate din ejecţiile găurii negre au energizat hidrogenul gazos din Curentul lui Magellan, (despărţind protonii şi electronii din atomii de hidrogen), iar prin urmare Curentul lui Magellan a început să emită propriul tip de radiaţii specifice (în urma recombinării dintre protonii şi electronii separaţi). Nivelul de emisii H-alpha, distanţa la care se află cele mai strălucitoare proţiuni ale Curentului lui Magellan de centrul galaxiei noastre, precum şi rata de răcire a Curentului de-a lungul timpului”, se potrivesc de minune, conform lui Greg Madsen de la Universitatea Cambridge, participant la studiu.

Astfel, conform teoriei susţinută de acest studiu, Curentul lui Magellan reprezintă principala dovadă a unei erupţii masive, de o forţă de neimaginat, produsă din centrul galaxiei Calea Lactee pe când strămoşii noştri abia învăţau să se folosească de pietre pe post de unelte. Când ridicau ochii spre cer, noaptea, ei ar fi văzut un ‘foc de artificii’ la un nivel cu adevărat galactic.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce poți face dacă administratorul de bloc încalcă legea? Totul despre sesizări şi plângeri
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Alertă financiară! Populația, sfătuită să-și păstreze economiile cash
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mihai Leu, la un pas de moarte! Vești de ultim moment de pe patul de spital: „Merg până la capăt”
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Război între India și Pakistan, două puteri nucleare: Rachete, avioane doborâte și victime civile | VIDEO
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică