A apărut tulpina franceză a coronavirusului. Cât este de contagioasă

Pe lângă tulpina britanică, cea braziliană şi cea sud-africană, recent a fost descoperită o nouă tulpină cu origine în regiunea franceză Bretania.

16 mart. 2021, 09:40
A apărut tulpina franceză a coronavirusului. Cât este de contagioasă
Sursa FOTO: France24

Tulpina franceză a coronavirusului a fost detectată în Bretania, într-un spital din Lannion. Autorităţile sanitare din Franţa analizează, în acest moment, gradul de transmitere a noii mutaţii şi dacă aceasta provoacă efecte mai grave ale bolii COVID-19, a informat luni Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS), relatează EFE, potrivit Agerpres.

În spitalul din Lannion au fost detectate 79 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care opt cu noua variantă, a precizat DGS într-un comunicat.

Autorităţile franceze au decis să plaseze focarul „sub supraveghere” după ce mai mulţi pacienţi care au dezvoltat simptome specifice COVID-19 au avut rezultate negative la testele PCR.

Citeste si Atenţie români, tulpina britanică este mult mai mortală decât ştiam. Noua variantă cu până la 100% mai letală pentru pacienţi

Tulpina franceză a coronavirusului „nu indică o contagiozitate superioară”

Analizele preliminare ale noii variante „nu indică o mai mare gravitate sau o contagiozitate superioară” faţă de tulpina originală. Vor fi, însă, efectuate „investigaţii mai profunde„, se mai arată în comunicat.

Totodată, specialiştii încearcă să se stabilească dacă vaccinurile existente la ora actuală pe piaţă sunt eficiente împotriva tulpinii franceze.

Toate centrele de testare din Franţa au fost informate cu privire la existenţa noii tulpini, pentru ca laboratoarele de analiză să aibă în vedere această nouă variantă a coronavirusului.

Citeste si Beatrice Mahler trage semnalul de alarmă despre tulpina braziliană: Aduce risc de infectare și pentru cei care AU TRECUT prin boală

Franţa, prima ţară din lume care recomandă o singură doză de vaccin pentru cei care au avut Covid

Autorităţile sanitare franceze au recomandat „o singură doză” de vaccin împotriva COVID-19 pentru persoanele „care au fost deja infectate” cu noul coronavirus, Franţa devenind astfel prima ţară care a făcut această recomandare.

Persoanele vindecate de COVID-19 „au dezvoltat deja o memorie imunitară în timpul infecţiei. O singură doză de vaccin va juca astfel un rol de rapel”, a explicat Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franţa (HAS) în recomandarea sa, care trebuie să primească aprobarea guvernului.

Autoritatea recomandă, de asemenea, să se aştepte „mai mult de trei luni” după boală, „de preferinţă şase luni”, înainte de a se administra această doză unică de vaccin.