A doua noapte de proteste la Chişinău. Preşedintele NU vrea să demisioneze. Se cer alegeri anticipate UPDATE

Protestele antiguvernamentale continuă în centrul Chișinăului, unde în noaptea de luni spre marți s-au aflat câteva sute de persoane, în majoritatea tineri, iar numărul corturilor instalate în așa-numitul orășel al 'Demnității și Libertății' a crescut la 100, conform presei de peste Prut.
Filip Stan
08 sept. 2015, 06:49
A doua noapte de proteste la Chişinău. Preşedintele NU vrea să demisioneze. Se cer alegeri anticipate UPDATE

Update: Liderul Partidului Socialist din Republica Moldova, Igor Dodon, a cerut – într-o conferință de presă, marți, la Chișinău – convocarea unei ședințe extraordinare a parlamentului până în 22 septembrie pentru a decide dizolvarea legislativului și organizarea de alegeri anticipate.

În cea de-a doua noapte de protest, manifestanții păreau foarte bine organizați, ei amenajaseră două cantine, un punct medical și instalaseră două WC-uri ecologice. Totodată, mișcarea colectează bani și produse alimentare pentru manifestanții rămași în piață. La ora actuală au fost colectate peste o 100.000 de lei moldovenești.

Luni seara, pe scena din fața clădirii executivului s-au perindat liderii unor ONG-uri și reprezentanții Platformei Civice ‘Demnitate și Adevăr’ — o mișcare de opoziție creată de jurnaliști, politologi și militanți ai societății civile din Republica Moldova care militează împotriva corupției și pentru ca oficialii responsabili de ‘jaful secolului’ — când din sistemul bancar al țării au dispărut, după diferite estimări, un miliard de dolari americani, ceea ce reprezintă cam jumătate din bugetul anual al țării la sfârșitul anului 2014 — să fie trași la răspundere.

Protestele din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău vor continua până când actuala guvernare va fi demisă, a declarat luni seara avocatul Andrei Năstase, unul din organizatorii protestului, la un post local de televiziune, informează IPN. Reprezentantul protestatarilor a spus că este gata să discute cu liderii din conducerea statului.’Suntem dispuși la dialog. În special, cu președintele Nicolae Timofti, care are competența să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate’, a adăugat Năstase.

Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, al cărui mandat se încheie în martie 2016, ‘nu-și va prezenta cu siguranță demisia’, așa cum solicită protestatarii din centrul capitalei, a declarat tot luni Ion Păduraru, secretarul general al Cancelariei prezidențiale.

Ion Păduraru a declarat pentru ‘Ziarul Național’ că această cerere a manifestanților i se pare ‘bizară’ și ‘nefondată’, ‘apărută peste noapte’ și ‘devenită laitmotivul acțiunii de parcă nu ar mai exista și alte probleme’. ‘Demisia președintelui nu este nici în interesul populației, nici în interesul țării’, spune el.Cât despre solicitarea ca președintele Nicolae Timofti să vină în piață, Păduraru a spus că ‘președintele examinează problema’ și va oferi ulterior un răspuns, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Manifestaţiile de la Chişinău continuă. Protestatarii au instalat corturi în orăşelul DEMNITĂŢII şi LIBERTĂŢII

Liderii Platformei ‘Demnitate și Adevăr’, organizatoarea protestelor din centrul Chișinăului, au spus că nu vor merge la întâlniri cu președintele Timofti, președintele parlamentului Andrian Candu și premierul Valeriu Streleț, dar i-au chemat pe oficiali în centrul capitalei.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Füle a atras atenția că este greșit din partea oricărui politician să creadă că ‘nu va mai fi bănuit de corupție’ numai pentru că se declară proeuropean.

Referindu-se la motivele care au scos lumea în stradă la Chișinău, Füle reamintește că de mulți ani Comisia Europeană a atras atenția că problema ‘corupției este una din cele mai mari amenințări la adresa democrației, indiferent dacă alegi să mergi spre Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală…’ (Rusia, Belarus și Kazahstan).

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'