Noi consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri au venit partidele la preşedintele Iohannis

O nouă rundă de consultări a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni pentru stabilirea "direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai". Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, miercuri, la ieşirea de la consultări cu preşedintele Iohannis, că PMP vrea ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în legislaţie. În plus, Tomac a afirmat că PMP va susţine moţiunea de cenzură, astfel încât toate forţele anti-PSD să vină în faţa cetăţenilor cu o ”alternativă credibilă”. Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după consultările de la Cotroceni, că ALDE este de acord cu modificarea Constituţiei în sensul rezultatelor referendumului din 26 mai, însă consideră că un referendum pentru aprobarea modificărilor nu ar trebui să aibă loc în aceeaşi zi cu alt tip de alegeri. La consultări vor urma delegaţiile grupului Pro Europa, minorităţilor şi PSD. Delegaţia PSD va intra ultima la consultari şi va fi condusă de premierul Viorica Dăncilă. 

04 iun. 2019, 20:13
Noi consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri au venit partidele la preşedintele Iohannis

UPDATE 15.48 Delegaţia PSD a ieşit de la consultări.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că va propune formarea unui grup de lucru în parlament pentru a realiza consens în privinţa implementării referendumului.

Modificarea Constituţiei are nebvoie de o majoritate de două treimi în Parlament, a mai spus Viorica Dăncilă.

„Am propus domnului preşedinte Iohannis formarea unui grup la nivel de Parlament, condus de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care să discute cu toate partidele politice, pentru că este nevoie de consens, avem nevoie de două treimi pentru a putea pune în practică aceste obiective şi să facem operaţional cât mai repede acest grup, să facem primii paşi, astfel încât această revizuire a Constituţiei să fie pusă în practică cât mai repede. Ne dorim în acelaşi timp ca referendumul să nu se suprapună peste alegeri, având în vedere că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia”, a spus Dăncilă după consultările delegaţiei PSD cu preşedintele Klaus Iohannis.

Dăncilă a menţionat că Marcel Ciolacu va începe chiar de joi formarea grupului. Ea a explicat şi motivele pentru care susţine implementarea rezultatelor referendumului, deşi nu a votat la consultarea populară din 26 mai.

„Vă reamintesc că prima dată am spus că voi vota la referendum. După declaraţiile domnului preşedinte, cu un atac la Guvern şi legarea referendumului de proasta guvernare, am spus că nu vreau să politizez referendumul şi că nu voi vota. Am văzut votul şi pentru mine este important ce vor cetăţenii, ce vor românii. Pentru că am avut o participare mare la referendum, pentru că românii îşi doresc acest lucru, este normal să ascultăm de voinţa lor”, a precizat Dăncilă.

Prim-ministrul a opinat că o revizuire extinsă a Constituţiei poate fi discutată, de asemenea, în cadrul grupului de lucru care va fi alcătuit.

„Cred că pentru a fi o revizuire a Constituţiei extinsă – şi nu spun că acest lucru nu ar fi bun sau ar fi bun – trebuie făcută o analiză. Trebuie acest consens, pentru că dacă nu avem aceste două treimi bineînţeles că nu putem să vorbim despre o revizuire a Constituţiei extinsă. Dar poate ar fi bine ca alături de cele două obiective menţionate la referendum să avem în vedere şi alte lucruri, dar acest lucru presupune din nou dialog, discuţii, aşezarea la masă şi să vedem ce e bine să modificăm, ce susţinere avem pentru fiecare modificare şi cred că acest lucru se poate realiza în cadrul discuţiilor în grupul de lucru pe care îl vom forma”, a menţionat Dăncilă.

_______

UPDATE 15.02 Delegaţia PSD, condusă de premierul Viorica Dăncilă, a sosit la consultări.

Din delegaţie mai fac parte Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor.

_______

UPDATE 14.30 Delegaţia minorităţilor naţionale a ieşit de la consultări.

Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar, a pledat pentru restrângerea folosirii ordonanţelor de urgenţă mai mult decât a fost solicitat la referendum şi pentru ca acest instrument să fie folosit doar în cazuri extreme.

„Noi am reamintit că încă din 2003 (…) am cerut eliminarea completă a ordonanţelor de urgenţă ca instrument. Acum considerăm că ele trebuie să rămână doar pentru cazurile de calamităţi, stare de război, lucruri extreme şi că în rest sunt inutile. Dacă există voinţa politică ca o lege să treacă foarte repede prin Parlament, lucrul acesta se poate întâmpla, nu este nevoie neapărat de o ordonanţă de urgenţă, adică domeniile de legiferare noi am vrea să le restrângem mai mult decât a fost solicitat în cadrul referendumului la subiecte de genul acesta. La a doua chestiune, toată lumea este de acord cu ce s-a votat şi cu întrebarea, rămâne de văzut cum arată textul efectiv şi bănuim că se va găsi o formulă juridică pentru textul constituţional. Din punctul acesta de vedere, susţinem demersul preşedintelui României”, a afirmat Varujan Pambuccian după întâlnirea delegaţiei parlamentare a minorităţilor naţionale cu preşedintele Iohannis. 

_______

UPDATE 14.00 Încep consultările cu grupul minorităţilor naţionale.

_______

UPDATE 13.20 Consultările cu grupul Pro Europa s-au încheiat.

Daniel Constantin, lider Pro România, a declarat după consultări că partidul pe care îl reprezintă este de acord cu revizuirea Constituţiei în sensul referendumului pe Justiţie.

În afară de cele două întrebări de la referendum, Pro România ar dori introducerea în Constituţie şi a altor modificări, cum ar fi precizarea apartenenţei ţării noastre la NATO şi la UE, însă acest lucru trebuie să primească şi acordul celorlalte părţi implicate în revizuirea Constituţiei.

______

UPDATE 13.03 Delegaţia geupului Pro Europa, condusă de Daniel Constantin, a intrat la consultări.

______

UPDATE 12.20 Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după consultările de la Cotroceni, că ALDE este de acord cu modificarea Constituţiei în sensul rezultatelor referendumului din 26 mai, însă consideră că un referendum pentru aprobarea modificărilor nu ar trebui să aibă loc în aceeaşi zi cu alt tip de alegeri.

I-am spus preşedintelui că suntem de acord cu interzicerea amnistirerii și grațierii  faptelor de corupție. În ceea ce privește a doua întrebare privind interzicerea adoptării de OUG privind justiția i-am spus că și aici suntem de acord, dar i-am spus că avem rezerve serioase privind extinderea dreptului de a ataca ordonanțele emise de Guvern la CCR. Ar rezulta un Guvern extrem de slăbit care nu ar putea să-și exercite funcția de legislator delegat și ar transforma și mai mult CCR într-un arbitru politic. De asemenea, i-am spus președintelui că noi nu ne-am opus referendumului, ci suprapunerii lui cu alegerile europarlamentare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Referendumul trebuie organizat imediat după ce Parlamentul adoptă modificările, nu cu ocazia altui rând de alegeri. Nu vrem să se creadă că această şmecherie folosită o dată mai merge încă o dată. Nu vream să folosim referendumul pentru vicierea rezultatului alegerilor”, a declarat Tăriceanu.

_______

UPDATE 12.00 Delegaţia ALDE, condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a intrat la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis. Din delegaţia ALDE mai fac parte secretarul general, Daniel Chiţoiu, vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu, deputatul Varujan Vosganian şi senatorul Ionuţ Sibinescu.

_______

UPDATE Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat, miercuri, la ieşirea de la consultările de la Palatul Cotroceni, că PMP cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în legislaţie şi va susţine acest lucru în Parlament. De asemenea, Eugen Tomac a declarat că PMP va susţine moţiunea de cenzură a PNL, astfel încât toate forţele anti-PSD să vină în faţa cetăţenilor cu o „alternativă credibilă”.

În plus, liderul PML a mai anunţat că a propus Administraţiei Prezidenţiale ca votul în Diaspora să se desfăşoare pe durata a două zile, astfel încât toţi cetăţenii să poată vota.

______

UPDATE 11.00 Delegaţia PMP, condusă de Eugen Tomac, a intrat la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis. Din delegaţie nu face parte Traian Băsescu.

_______

Ştirea iniţială:

Consultările au început marţi cu delegaţiile PNL, USR şi UDMR. Pentru miercuri sunt programate consultări cu reprezentanţii PMP şi ALDE, ai grupului Pro Europa, cei ai Grupului parlamentar al minorităților naționale şi cu delegaţia PSD.

Consultările vor începe la ora 11, iar prima care va intra la discuţii va fi delegaţia PMP. Fostul președinte Traian Băsescu nu face parte din delegația partidului. Din partea PMP vor merge la Cotroceni Eugen Tomac (președinte), Marius Pașcan (președinte executiv), Petru Movilă (vicepreședinte), Ioana Constantin (secretar general adjunct) și Robert Turcescu (vicelider grup deputați PMP).

Vor urma delegaţia ALDE, de la ora 12. Delegaţia ALDE va fi condusă de presedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu. Din delegaţie vor face parte secretarul general Daniel Chiţoiu, vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu, deputatul Varujan Vosganian şi senatorul Ionuţ Sibinescu, se arată într-un comunicat ALDE.

De la ora 13 vor intra la discuţii cu şeful statului delegaţii Grupului parlamentar Pro Europa, fiind urmaţi de reprezentanţii Grupului minorităţilor.

Reprezentanţii PSD vor intra ultimii la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, miercuri de la ora 15. Delegaţia PSD care va participa miercuri la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis va fi condusă de premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al partidului. Potrivit Biroului de presă al PSD, din delegaţie vor mai face parte Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al partidului, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Klaus Iohannis, consultări la Cotroceni cu PNL, USR, UDMR. Când vrea preşedintele referendum pentru Constituţie