Grevă la STB. Nicuşor Dan: „Opţiunea de a da angajaţii afară este reală şi a fost discutată dimineață. Vom aplica hotărârea judecătorească. „

Şoferii STB continuă greva şi vineri, în ciuda deciziei executorii a instanței care a suspendat protestul. Nicușor Dan consideră că actualul protest al celor de la STB este unul ”irațional” și ilegal.

21 ian. 2022, 09:55
Grevă la STB. Nicuşor Dan: „Opţiunea de a da angajaţii afară este reală şi a fost discutată dimineață. Vom aplica hotărârea judecătorească. „

Grevă la STB. Nicuşor Dan a anunţat că a convocat o întâlnire cu şefii de autobaze şi depouri pentru a înţelege care sunt problemele. Primarul Capitalei cataloghează gestul angajaţilor STB de a continua greva drept o acţiune iraţională şi ilegală. „Opțiunea de a da angajații afară este reală și a fost discutată dimineață. Individual, se poate aplica, nu poţi concedia 10.000 de oameni”.

Grevă la STB. Nicuşor Dan: Avem de-a face cu o manifestare total irationala

Primarul Capitalei a declarat că executorii judecătoreşti merg la sediul fiecărui punct de lucru pentru afişarea deciziei Tribunalului Bucureşti.

„Hotărârea judecătoreaască de ieri este cunoscută de toată lumea. Azi la 7 au plecat executorii judecatoresti care au afisat hotărârea judecătorească de ieri in jumatate dintre autobaze şi depouri. Suntem in momentul in care legea si hotărârea judecătorească trebuie aplicata.

Cine nu o aplica savarseste o infractiune. Avem de-a face cu o manifestare total irationala. Sa nu reiei lucrul riscand pierderea locului de munca, să rişti condamnare penala, este o actiune irationala pe care nu o inteleg.

I-am convocat azi la 12 pe sefii de autobaze si de depou, 20 de persoane, multi dintre ei sunt membri de sindicat. Acea întâlnire de la ora nu este sub nicio formă o negociere. Vreau sa le transmit prin ei angajatilor STB hotărârea noastra de a merge inainte in aplicare legii si a hotararii judecatoresti si sa inteleg care sunt acele probleme care pot sa fie rezolvate. Esential este sa respectam legea.

Alaltăieri, a avut loc o discuție între Consiliul de Administrație al STB și liderii sindicali ai STB, iar sindicaliștii au fost întrebați: ce doriți? Să-l dăm jos pe Criț, directorul general. Există nemulțumiri, dar nu se poate să o faci așa, la ambiție, pentru că viața a sute de mii de oameni este afectată.

Tot ce putem noi să facem sunt gesturi și acțiuni rezonabile, raționale prin care să explicăm din nou și din nou situația în care ne găsim. Nu pot, eu, să răspund pentru un gest irațional. Acțiunea în desfășurare este un gest irațional, care are în spate niște oameni responsabili pentru paralizarea Bucureștiului

Cer PSD sa se pronunte, pentru că avem o greva care paralizeaza Bucureştiul organizata de un consilier general PSD. Fie susţine aceasta manifestatie, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu”, a declarat Nicuşor Dan vineri dimineaţă.

Vineri dimineaţă, la ora 6:00, primarul Nicușor Dan s-a deplasat la sediul STB, pentru a discuta cu angajații și conducerea STB pentru reluarea circulației. El a refuzat să discute cu liderul de sindicat.

Citeşte şi Ce salariu are un şofer STB. Vasile Petrariu, lider de sindicat: „Dacă ăsta este un salariu foarte mare, atunci înseamnă că aşa o fi”

Metrorex scoate toate trenurile din flotă

Având în vedere mișcarea de protest a angajaților Societății de Transport București, din această dimineață, Metrorex a luat toate măsurile necesare pentru preluarea unui număr crescut de călători.
Metrorex introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil.

Totodată, în vederea respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, se va acționa în conformitate cu planul întocmit în acest sens, spre exemplu:
– pentru evitarea situațiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere:
• la nivelul trenurilor, prin mecanici;
• la nivelul stațiilor, prin impiegații de mișcare;
• la nivel centralizat, prin operatorii de circulație
• sosirea trenurilor la același peron, în stațiile aglomerate, să se realizeze pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp.

– Metrorex împreună cu Poliția Metrou, Jandarmeria și firma de pază iau măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în stațiile de corespondență (Piața Victoriei 1 și 2, Piața Unirii 1 și 2, Dristor 1 și 2, Nicolae Grigorescu 1 și 2, Eroilor 1 și 2, Basarab 1 și 2, Gara de Nord 1 și 2).
– Situațiile de supraîncărcare sunt raportate de urgență la Dispecerul Central Metrorex care avizează operativ paza și Poliția Metrou, în vederea ordonării/limitării accesului în stațiile cu probleme. În cazul în care se produce supraaglomerare în stații personalul Metrorex împreună cu Poliția Metrou și agenții de pază vor degaja intrările prin limitarea accesului călătorilor la peron, până la defluirea traficului.

Poliția Metrou realizează acțiuni de patrulare în stațiile cu afluență de călători, pentru respectarea regulilor de acces și distanțare socială.

În cursul serii primarul general, Nicușor Dan, anunța că șansele de reluare a lucrului sunt minime dar că la prima oră a dimineații greviștii vor fi informați prin executori judecătorești de decizia Tribunalului București: ”Sunt șanse minime ca mijloacele de transport al STB să circule la prima oră, dar am încredere că apoi vor circula / Plângerea penală este depusă / Cine nu va ieși vineri dimineață pe traseu va răspunde.”

Citeşte şi Nicuşor Dan trimite executorul judecătoresc pentru a opri greva STB. „Rişti să fii condamnat penal. Sper că nu vor fi într-o situaţie de inconştienţă colectivă”