A EXPIRAT ARMISTIŢIUL în sud-estul Ucrainei

Ordinul de încetare a focului în sud-estul Ucrainei, decretat provizoriu în mod unilateral de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko vinerea trecută la 22h00, pentru ca rebelii să depună armele, expiră vineri la ora locală 10:00, informează agenţia de presă ucraineană Unn.

27 iun. 2014, 08:02
A EXPIRAT ARMISTIŢIUL în sud-estul Ucrainei

Preşedintele Petro Poroşenko a ordonat tuturor unităţile militare angajate în operaţiunile speciale din estul ţării încetarea focului pentru o săptămână, dar a cerut să se riposteze, fărăe ezitare, la fiecare atac al rebelilor.

Fostul ministru de interne Iuri Luţenko, în prezent consilier al preşedintelui ucrainean, a declarat la începutul acestei săptămâni că în cazul în care planul de pace al şefului statului va eşua, autorităţile de la Kiev vor recurge la un aşa-numit plan ‘B’, care prevede măsuri mai severe împotriva insurgenţilor, scrie Unn.

Citeşte şi Ucraina: ARMISTIŢIUL a fost ÎNCĂLCAT. Rebelii au atacat o cazarmă

Confruntările (soldate cu peste 400 de morţi din aprilie) au continuat, de fapt, în ultimele zile în bazinul industrial rusofon Donbas, în pofida încetării focului, care a fost acceptată de un lider al rebelilor separatişti.

Preşedintele Poroşenko a indicat joi că insurgenţii au încălcat armistiţiul de 52 de ori, într-o convorbire telefonică purtată cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Confruntările au continuat şi în cursul nopţii de joi spre vineri. Garda Naţională, care se subordonează autorităţilor de la Kiev, a anunţat moartea unui soldat şi rănirea altor doi în luptele date în ultimele ore lângă Slaviansk, bastion al rebelilor separatişti din Doneţk.

Citeşte şi ALERTĂ la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Gestul cu care Moscova a ALARMAT autorităţile de la Kiev

Mai multe pierderi au suferit trupele guvernamentale la Kramatorsk, unde rebelii au atacat un punct de control cu opt tancuri şi arme grele. Patru militari ucraineni şi-au pierdut viaţa şi cinci au fost răniţi, scrie pe pagina sa de Facebook expertul militar Dmitri Tîmciuk, şeful platformei ‘Rezistenţa informaţională’.

‘Premierul’ autoproclamatei Republici separatiste Doneţk, Aleksandr Borodai, a anunţat, în acelaşi timp, că insurgenţii proruşi au cucerit în cursul serii de joi o bază militară ucraineană din regiunea Doneţk, după mai multe ore de ciocniri armate.

Citeşte şi ARMISTIŢIU ÎNCĂLCAT ÎN UCRAINA. Elicopter militar, DOBORÂT de insurgenţi. Nouă persoane AU MURIT