A făcut istorie: O femeie în MOARTE CEREBRALĂ a NĂSCUT o fetiţă GALERIE FOTO

O femeie însărcinată din statul american Nebraska, care intrase în moarte cerebrală, a fost ţinută în viaţă cu ajutorul aparatelor, timp de două luni, până când a născut un copil.

05 mai 2015, 08:04

Specialiştii au definit naşterea copilului ca fiind una istorică. Karla Perez, femeia de 22 de ani însărcinată şi aflată în moarte cerebrală, a devenit, oficial, prima femeie care însărcinată aflată în moarte cerebrală care a născut un copil, după ce a fost ţinută aproximativ 2 luni la aparate vitale ce i-au asigurat suportul somatic, potrivit registrelor oficiale din Statele Unite, începând din 1999.

Karla Perez era însărcinată cu cel de-al doilea copil, când a făcut o hemoragie intracraniană, acasă la ea, în Waterloo, Nebraska. Femeia a fost declarată în moarte clinică, dar medici nu s-au dat bătuţi şi au vrut să încerce să facă posibillă, în aceste condiţii, naşterea copilului pe care femeia îl purta încă în pântece.

Citeşte şi INCREDIBIL. O femeie a născut la 42 de zile după ce fusese declarată moartă

În aceste condiţii, medicii şi-au asumat o misiune foarte importantă. „Echipa noastră şi-a asumat un risc enorm. Noi am încercat să facem ceea ce foarte puţini dintre noi au reuşit să facă”, a povestit Sue Korth, vicepreşedintele Spitalului Femeilor Metodiste, unde a fost adus pe lume copilul care stătea în pântecele mamei aflate în moarte cerebrală, informează nydailynews.com. „Karla şi-a pierdut viaţa, dar moştenirea pe care a lăsat-o în urma ei este remarcabilă”, a mai spus Korth.

Karla a fost ţinută în viaţă artificial 54 de zile, până când băieţelul ei, care a primit numele Angel, a putut să părăsească uterul mamei sale. „Copilul Karlei era sănătos, dar vârsta lui din timpul gestaţiei era prea mică pentru a fi considerată ca fiind naştere” din punct de vedere medical, a explicat specialistul Andrew Robertson, specialist în medicină maternal-fetală la Centrul Perinatal al Spitalului Femeilor Metodiste.

Angel a fost adus pe lume prin operaţie cezariană, în data de 4 aprilie. La „naştere” a cântărit aproximativ 1 kilogram, iar condiţia lui fizică a fost stabilă şi nu a suferit complicaţii severe, au comunicat specialiştii. Micuţul este cel de-al doilea copil al femeii decedate. Ea şi-a donat ficatul, rinichii şi inima, au mai informat oficialităţile spitalului american. Locul de mamă a nou-născutului îl va ţine mama fetei decedate – bunica lui matenă.