A fentat moartea. Un alpinist băimărean ar fi trebuit să se afle pe Everest

Cristian Niculescu Ţâgârlaş, un alpinist originar din Baia Mare poate spune cu mâna pe inimă că a fentat moartea. Ar fi trebuit să se afle în Nepal, pe Everest, dar lipsa banilor l-a împiedicat să plece în expediţie. Acum urmăreşte cu sufletul la gură evenimentele de acolo şi spune că nimic nu este întâmplător. "Acum ar fi trebuit să fiu chiar în tabăra de bază sau în tabăra 1 potrivit calendarului expediţiei pe care l-am elaborat împreună cu colegii mei, Cristina Pogăcean şi Cosmin Andron", spune băimăreanul.

27 apr. 2015, 12:38
A fentat moartea. Un alpinist băimărean ar fi trebuit să se afle pe Everest

S-a pregătit intens pentru expediţia de pe Himalaya dar nu a obţinut finanţare, o astfel de călătorie fiind foarte costisitoare, ajungând undeva în jurul sumei de 40.000–50.000 de euro, scrie voceatransilvaniei.ro. Potrivit calendarului expediţiei, exact în această perioadă ar fi trebuit să fie pe munte. „Exact în urmă cu doi ani eram tot în Nepal, în Himalaya, în Annapurna, pentru că am făcut un vârf secundar, Tharpu Chuli şi pentru că am fost deja acolo îmi dau seama ce înseamnă marea altitudine şi să fii la mare altitudine pentru că în ultimii doi ani am fost de cel puţin şase ori la peste 5.000 de metri altitudine”, spune montaniardul.

Citeşte şi CUTREMUR în NEPAL. Primele imagini din timpul avalanşei din Everest şi situaţia ROMÂNILOR – VIDEO

„Este regretabil, îmi pare foarte rău de ce s-a întâmplat şi îmi dau seama de suferinţa poporului nepalez. Îmi dau seama de distrugerile care au avut loc în Kathmandu, eu am fost acolo, este un oraş vechi, plin de forfotă, de lume, plin de vestigii istoric. Îmi pare nespus de rău pentru alpinişti care deşi sunt în regulă nu mai pot continua ascensiunea pentru că nu pot coborî pe traseul firesc în tabăra de la bază să se poată alimenta”, a mai adăugat acesta.

„Muntele şi-a luat tributul de sânge”

A aflat despre tragedie de pe internet şi a urmărit informaţiile cu sufletul la gură. „În momentul în care ai de-a face cu munţii trebuie să ai o prezenţă de spirit extraordinară. În momentul în care eşti în cort şi începe să se cutremure pământul sub tine nu mai stai să te gândeşti ci acţionezi ca să preîntâmpini pericolul”, spune avocatul. „Îmi pare foarte rău pentru alpiniştii care au murit şi care au fost prinşi de avalanşă dar se pare că în ultimii doi ani Everestul şi-a cerut tributul de sânge. Probabil este o suprapopulare în zona respectivă. Sunt foarte mulţi oameni cu foarte mulţi bani care-şi permit luxul de a merge acolo, de a fi aproape căraţi pe vârf şi nu cred că ăsta este spiritul muntelui”, mai spune Niculescu Tâgârlaş.

Citeşte şi AVALANSĂ ÎN EVEREST. Alpinistul Alex Găvan: „Tabăra de bază arată ca după o EXPLOZIE NUCLEARĂ. DEZOLANT”

Palmares de invidiat

Cristian Niculescu Ţâgârlaş se poate lăuda la cei 37 de ani ai săi că a urcat pe câteva dintre cele mai înalte vârfuri muntoase din lume. Are în palamares vârful Kilimanjaro (5.895 m) şi Mount Kenia până la Point Lenana (4.895 m). A mai fost în Munţii Himalaya în urmă cu doi ani, unde a parcurs Annapurna Treck şi încearcă escaladarea vârfului Tharpu Chuli (5.663. În acelaşi an a ajuns şi pe Elbrus (5.642 m). Anul trecut a ajuns pe Aconcagua (6.962 m), Mont Blanc (4.810 m) şi Mount Carstensz Pyramid (4.884 m) pe Sugapa trek integral fiind considerată premieră românească.