A fost creată prima găină modificată genetic. Este mult mai rezistentă la gripa aviară

A fost creată în laborator prima găină modificată genetic, care e resistentă la gripa aviară. Cum a fost posibil.

13 oct. 2023, 13:49
A fost creată prima găină modificată genetic. Este mult mai rezistentă la gripa aviară
A fost creată prima găină modificată genetic

O echipă de cercetători britanici a reușit să creeze prima găină modificată genetic. Pasărea este rezistentă la gripa aviară. Iată cum a fost posibil acest lucru.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinbrurgh  și Imperial College London au reușit să creeze găini rezistente la gripa aviară în laborator, demonstrând acestea pot dezvolta rezistență la virusuri. Cu toate astea, mai este de lucru pentru a putea fi prevenite mutațiile virusului.

Citește și: Bărbat mort după ce a fost atacat de o găină agresivă. A supravieţuit cancerului, dar nu şi unei păsări de curte

Oamenii de știință au modificat o genă cu rol biologic fundamentală pentru sănătatea celulelor gănii. Nouă din zece găini modificate genetix, expuse la o doză obișnuită de virus, au ajuns să fie imune la infecție.

O singură găină a prezentat o cantitate minoră de virus, timp de maxim două zile. Efectul pritector al genei editate nu este unul absolut, scrie Sky News.

Când doza virală a fost mărită de 1.000 de ori, adică mai mult decât nivelul natural, s-au infectat aproape jumătate dintre găini. Studiul a fost publicat în jurnalul științific Nature Communications. Un alt lucru pe care cercetătorii l-au sesizat a fost că, atunci când celula găinilor era infectată cu gripă aviară, virusul a prelua controlul asupra genei editate pentru a se înmulți.

Citește și: Ce este pielea de găină? Oamenii de ştiinţă explică emoţiile care ne provoacă această senzaţie

În urma acestui aspect s-a constatat că nu sunt necesare alte eforturi pentru a se obține o protecție completă împotriva gripei aviare.

Față de tehnicile controversate de modificare genetică, editarea genetică este mult mai precisă. Nu introduce în organism genele altor specii, iar acest lucru este un avantaj.

„Ceea ce nu vrem să facem este să facem virusul mai riscant decât este deja. Faptul că facem un pas în direcția de a face virusul mai capabil să infecteze alte specii nu este ceva ce vrem să facem deloc”, a spus profesorul Barclay.

Editarea genetică este o tehnologie puternică ce permite modificarea ADN-ului organismelor, aici fiind incluse plantele, animalele și oamenii. Cu ajutorul acesteia, cercetătorii pot adăuga, schimba sau șterge segmente specifice ADN în genomi, lucru care poate influența caracteristicile și trăsăturile organismelor respective.