A fost cucerit şi ultimul sat sirian aflat sub controlul Statului Islamic

O alianţă de combatanţi arabi şi kurzi susţinută de Washington a cucerit miercuri ultimul sat de la Statul Islamic (SI), în estul Siriei, dislocându-i pe jihadişti în două cătune, a anunţat un ONG.

23 ian. 2019, 12:57
A fost cucerit şi ultimul sat sirian aflat sub controlul Statului Islamic

Forţele Democratice Siriene (FDS) au lansat în septembrie o ofensivă contra ultimului bastion SI, în provincia Deir Ezzor, la frontiera cu Irakul, susţinută de atacuri aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite.

FDS au cucerit miercuri, în întregime, satul Baghouz – singurul care se mai afla pe mâna jihadiştilor -, potrivit Observatorului Sirian al drepturilor Imului (SOHR).

De-acum SI mai deţine controlul asupra a două cătune şi câtorva terenuri agricole, potrivit aceleiaşi surse.

”Operaţiunile de curăţare continuă la Baghouz, în vederea găsirii unor elemente SI care s-ar fi ascuns”, a precizat directorul SOHR Rami Abdel Rahman. ”FDS ar urma, acum, să avanseze către terenurile agricole de lângă Baghouz”, a adăugat el.

În urma unei ascensiuni fulgerătoare în 2014 şi cuceririi unor vaste teritorii în Siria şi Irak, ”califatul” autoproclamat al SI aproape a dispărut, în urma unor ofensive multiple în ambele ţări.

Din septembrie, confruntările în ultimul bastion SI s-au soldat cu peste 1.000 de morţi în rândul jihadiştilor, iar în rândul FDS cu peste 600 de morţi, potrivit SOHR. Cel puţin 380 de civili au fost ucişi în violenţe, potrivit aceleiaşi surse. Din acest sector a avut loc un exod masiv de civili şi de apropiaţi ai SI, care fug din calea luptelor, iar sute de jihadişti au depus armele, potrivit Observatorului.