A fost inaugurat noul sarcofag de la Cernobîl. Experţii promit protecţie pentru cel puţin 100 de ani VIDEO

Noul sarcofag de la Cernobîl are peste 100 de metri înălțime și peste 35 de mii de tone și ar urma, potrivit specialiștilor, să asigure protecție timp de un secol.

11 iul. 2019, 10:11
A fost inaugurat noul sarcofag de la Cernobîl. Experţii promit protecţie pentru cel puţin 100 de ani VIDEO

Este un nou pas spre transformarea Cernobîlului într-un mediu sigur și fără pericol„, transmite Banca Europeană pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD), instituție care a finanțat proiectul de 1,5 miliarde de euro.

Construcţia este destinată să reziste timp de o sută de ani şi va permite acum demontarea reactorului avariat de explozia din 1986.

După explozia reactorului nuclear numărul 4, pe data de 26 aprilie 1986 (cel mai grav accident nuclear din istoria umanităţii) sovieticii au construit de urgenţă, în numai şase luni, un prim sarcofag destinat să stopeze emanaţiile radioactive. La acea oră în jur de 600 000 de „lichidatori” au lucrat, uneori fără nici o protecţie şi plătind apoi cu viaţa, timp de patru ani pentru izolarea reactorului şi curăţarea zonei.

„(…) primim cheile instalației, creată prin eforturile a zeci de țări pentru a proteja întreaga planetă și umanitate de contaminarea radioactivă„, a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prezent la ceremonia oficială de joi.