A fost inaugurat un bust al lui Putin înfăţişat ca împărat roman

O organizație locală de cazaci a inaugurat sâmbătă, în apropiere de Sankt Petersburg, un bust al președintelui rus, Vladimir Putin, în împărat roman, "în semn de recunoștință pentru anexarea Crimeii" de către Rusia.

17 mai 2015, 06:33
A fost inaugurat un bust al lui Putin înfăţişat ca împărat roman

„Am vrut să-l imortalizăm pe Vladimir Putin în calitate de învingător și om de stat care a redat Crimeea Rusiei”, a explicat Andrei Poliakov, conducătorul asociației „Ibris”, care îi reunește pe cazacii din Sankt Petersburg.

La origine cavaleri de elită ai armatei țariste, cazacii s-au organizat de-a lungul secolelor în comunități prezente în diverse teritorii ale fostului imperiu rus. Potrivit lui Poliakov, „vreo 700 de cazaci de origine” locuiesc la Sankt Petersburg și în regiune.

Bustul președintelui purtând o togă „din material sintetic, nu foarte scumpă” care imită bronzul, este opera sculptorului Pavel Greșnikov. Cu o înălțime de aproape 50 de centimetri, a fost inaugurat în localitatea Kasimovo, la 20 de kilometri nord de Sankt Petersburg, pe un teren ce aparține asociației, în prezența câtorva zeci de persoane în uniforma tradițională a cazacilor și în sunetele imnului național al Rusiei.

Citeşte şi Panglicile în negru-portocaliu vor fi INTERZISE în Letonia. Amintesc de politica imperialistă a Kremlinului

„Imaginea unui împărat roman este cea a înțelepciunii”, iar aceasta corespunde „rolului istoric al lui Vladimir Putin, care a reușit să unească Rusia și Crimeea”, a precizat Poliakov.

Anexarea acestei peninsule ucrainene în martie 2014 și sprijinul oferit de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei au dus la o degradare fără precedent de la încheierea Războiului Rece a relațiilor dintre Rusia și țările occidentale, care i-au impus dure sancțiuni economice.